Els miradors de la desembocadura de la Tordera

Com és ben sabut, el temporal Glòria va afectar molt fortament tota la conca del riu Tordera. Però no només de forma negativa (encara a dia d’avui s’estan executant obres per reparar els danys), sinó que també va aportar un gran benefici al riu, com és la creació de la gran llacuna litoral entre Blanes i Malgrat de Mar, que va poder guanyar metres al mar després de molts anys. Gràcies a aquest fet, la gestió de l’espai ha canviat, amb restriccions d’accés, prohibició del bany o la creació de miradors per observar les aus sense interferir en la seva dinàmica natural, entre d’altres.

Després de la gran tempesta que va suposar el temporal Glòria, la desenvocadura de la Tordera va patir un renaixement. La gran quantitat de sorres i sediments que va arrossegar el riu amb les inundacions, va fer que el delta, després de molts anys, guanyés molts metres al mar i es creés una gran llacuna litoral. Aquesta llacuna, a banda del gran canvi morfològic que va provocar a la zona, ha propiciat l’arribada d’una gran varietat d’ocells que hi fan parada per descansar, buscar aliment, etc., ja que hi troben l’hàbitat idoni.

Primer va ser l’Ajuntament de Malgrat de Mar, que va tancar tot l’accés a la zona des del seu municipi i hi va instal·lar un mirador per a poder observar les aus, just al final del riu. El mirador, permet observar nombroses espècies d’ocells, moltes de les quals hi han acabat nidificant. Per accedir al mirador, cal anar per la carretera dels càmpings i deixar el cotxe a la zona d’aparcaments, per acabar de caminar uns centenars de metres fins a la instal·lació, perfectament camuflada per evitar espantar els animals. A més, a la zona del mirador hi ha alguna informació sobre els ocells que s’hi poden observar. El mirador, que des del primer moment va ser un gran èxit, és un punt de reunió de nombrosos observadors de fauna amb el seu complex equip fotogràfic, com podeu veure en aquesta notícia de Televisió de Catalunya.

I seguint les mateixes passes que el poble de Malgrat de Mar, l’Ajuntament de Blanes també ha habilitat una zona per a l’observació d’aus, en aquest cas uns metres més endins del riu i ha restringit l’accés a la llacuna. En aquest cas la instal·lació de l’aguait compta amb pantalles de fusta que aïllen i protegeixen la zona de les persones, però permeten observar discretament els animals i poder-los fotografiar. També compta amb cartells informatius i divulgatius sobre els valors ambientals de l’espai, tal i com podeu observar en aquestes fotografies procedents de l’article recollit a la pàgina web de l’ajuntament de Blanes.

És molt important destacar que, en tot aquest procés, els naturalistes i ornitòlegs han estat col·laboradors en aquests projectes i que el seu coneixement i dedicació és indispensable per poder-los fer realitat. Ara cal que tothom que accedeixi a la zona col·labori en mantenir el silenci i la tranquilitat, alhora que no cal dir que vetlli per no malmetre cap element de mobiliari.

Esperem que pugueu gaudir d’aquests espais tot fent algun dels trams de la ruta de la Tordera!

Facebook
Twitter
Categories