El tram Mosqueroles – Sant Esteve de Palautordera és un tram d’aproximadament 5 quilòmetres de longitud i de dificultat moderada, que presenta una variant exclusiva per a senderistes i una variant per bicicletes. L’inici del tram té lloc al nucli de Mosqueroles, que pertany al municipi de Fogars de Montclús, on disposeu d’aparcament i d’alguns serveis associats, com l’oficina de del Parc Natural del Montseny, on us oferiran informació turística, i un restaurant. El tram s’inicia davant de l’ajuntament, on hi ha el plafó de la ruta, i es dirigeix pel mig del nucli en direcció a Sant Esteve de Palautordera.

Seguint les indicacions que trobareu en tot l’itinerari, ja siguin banderoles o fites de seguiment, podreu fer la ruta i gaudir d’una bona passejada per un entorn natural i protegit com és el Parc Natural del Montseny, sempre sense desviar-vos del camí senyalitzat i respectant en tot moment la flora i la fauna de l’entorn. En aquest sentit, la ruta presenta una variant exclusiva per a senderistes entre Santa Magdalena i el poble de Sant Esteve de Palautordera, en la qual no és permès el pas de bicicletes i que passa pel mateix castell de Montclús (ATENCIÓ: per fer aquesta variant, des de Santa Magdalena una banderola us indicarà una pista que, en aproximadament 120 metres, haureu de deixar agafant el camí que baixa a ma esquerra i que sovint presenta problemes de vandalisme en la senyalització). Si sou usuaris interessats en fer la ruta en bicicleta cal que estigueu atents a les indicacions i agafeu sempre les variants per a bicicletes.

Variant senderista

La variant senderista d’aquest tram és de 5 km i s’inicia davant de l’ajuntament de Sant Esteve de Palautordera, on trobareu un dels plafons de la ruta. Seguint les indicacions amb fites i banderoles, els senderistes us heu de dirigir cap a la carretera BV-5119 i cap a la zona d’accés a la Masia Mariona, seu del Parc Natural del Montseny i punt d’informació turística. Abans de partir, podeu visitar l’església de Sant Martí de Mosqueroles. Malgrat el tram inicial de la ruta haureu de caminar uns 500 m per la carretera BV-5119, que és de baix trànsit, la resta de l’itinerari tindrà lloc per pistes i senders molt i molt tranquils.

Una vegada hagueu caminat uns 1.100 m, arribareu a l’església de Santa Magdalena, una edifici romànic inclòs a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, el qual no és visitable per l’interior. En aquest punt, els senderistes i els usuaris de la bicicleta us separareu, seguint les indicacions d’una banderola de seguiment. En aquesta variant senderista, primer caminareu uns 120 metres per la pista que us indica la banderola, la qual haureu de deixar agafant el camí que baixa a ma esquerra. Aquest punt concret de la ruta sovint presenta problemes de vandalisme en la senyalització, pel que cal que estigueu molt atents. Si heu agafat el camí correcte, veureu que passeu pel límit d’una finca i iniciareu un descens per un sender de gran bellesa, primer entre uns petits conreus, que us portarà al castell de Montclús, una construcció del s. XI declarada bé cultural d’interès nacional i que fou propietat també dels Vescomptes de Cabrera. Continuant l’itinerari, seguireu el descens fins a trobar el riu Tordera, que travessareu per una passera i us dirigireu ja durant l’últim tram de la ruta fins al poble de Sant Esteve de Palautordera, passant molt a la vora de la Font de Sant Antoni, on us podreu aprovisionar d’aigua tot desviant-vos uns metres del camí.

A Sant Esteve de Palautordera, podreu visitar l’església de Sant Esteve i podreu aprofitar dels serveis que ofereix la població, com el punt d’informació turística, comerços, restaurants i bars, etc.

Variant bicicletes

El tram per a ciclistes, de 5,1 km de longitud, coincideix en tota la seva part inicial fins a l’església de Santa Magdalena amb la variant senderista (1.100 metres). A partir d’aquest punt, els usuaris de la bicicleta, tal i com s’indica en les banderoles de seguiment, cal que seguiu per la mateixa pista forestal en un agradable descens que us portarà a passar per davant del circ CRIC, entre boscos mediterranis. Poc després de passar pel costat del circ, haureu de travessar la Tordera i, en pocs metres, ja us trobareu a Sant Esteve de Palautordera, on podreu visitar l’església de Sant Esteve i podreu aprofitar dels serveis que ofereix la població, com el punt d’informació turística, comerços, restaurants i bars, etc.