La mobilitat sostenible

La naturalesa dels humans fa que ens agradi moure’ns, descobrir nous indrets, arribar a tot arreu, etc. Però el que fa dècades es feia a peu, actualment, i amb un creixement exponencial, es fa amb vehicle principalment privat. Per explicar-vos com podem moure’ns de forma més sostenible, hem agafat l’exemple de com podem visitar el Montseny, movent-nos de manera sostenible.


El transport públic, compartir vehicle, buscar activitats que es puguin fer amb bicicleta o a peu, etc. El mínim granet de sorra ja ens serveix per millorar una mica la situació d’hipermobilitat en la que vivim. Avui us fem algunes propostes sobre com us podeu moure de manera sostenible pel Parc Natural del Montseny (Reserva de la Biosfera).

Com sabeu, el Parc Natural del Montseny es situa a la serralada prelitoral catalana, de la qual n’és el massís més enlairat i ocupa una extensió de 31.064 hectàrees. Aquest fet, d’una banda el fa atractiu i singular, però d’altra banda, provoca que la mobilitat per dins el parc sigui majoritàriament per carretera. Per això, limitar l’accés motoritzat al Montseny ha estat una prioritat els darrers anys, així com reduir el nombre de vehicles o promoure formes de mobilitat més sostenible.

Per posar un exemple de l’elevada afluència de cotxes, en un dia de tardor per l’entorn del Pantà de Santa Fe del Montseny es mouen més de 1.000 persones, el que suposa més 400 vehicles mal aparcats a Santa Fe i més de 200 a la zona de Fontmartina. Així que aquí us donem alguns consells per fer que la vostra mobilitat cap al Parc sigui més sostenible:

1- Utilitzeu transport públic

El transport públic és una gran alternativa d’accés al Montseny. Podeu accedir en tren fins als municipis d’Aiguafreda, Balenyà, Breda, el Figaró, la Garriga, Riells i Viabrea, Sant Celoni i Santa Maria de Palautordera. El bus té parada als municipis d’Aiguafreda, Cànoves i Samalús, el Figaró, la Garriga, Tagamanent, Gualba, Sant Celoni, Campins, Fogars de Montclús, Santa Fe, Santa M. de Palautordera, Sant Esteve de Palautordera i Viladrau.

A més, el Bus Parc ofereix bitllets combinats de tren i bus tots els dissabtes, diumenges i festius de l’any, excepte Nadal i Cap d’any. Actualment existeixen 5 línies regulars per accedir amb bus al Parc. Des de la majoria de parades del Bus Parc surten itineraris senyalitzats, aptes per a tots els públics. Trobareu tota la informació en aquest enllaç.

Foto: Parc Natural del Montseny. Bus Parc.
Foto: Parc Natural del Montseny. Bus Parc.

2- Compartiu o prioritzeu la mobilitat elèctrica

El sector del transport contribueix en un 28% a les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle a Catalunya (Oficina Catalana de Canvi Climàtic, 2017), per tant, sempre que pugueu, compartiu cotxe amb altres usuaris! O, si teniu vehicle elèctric, recordeu que les àrees d’aparcament del Parc disposen d’una quinzena de punts de recàrrega. I els municipis de Breda, Santa Maria de Palautordera, Seva, Taradell o Viladrau també ofereixen punts de recàrrega per vehicles.

Foto: Diputació de Barcelona. Carregador elèctric.
Foto: Diputació de Barcelona. Carregador elèctric.
3- Utilitzeu les àrees d’aparcament

Donada la problemàtica de l’aparcament descontrolat, des del Parc s’han habilitat fins a 12 àrees d’aparcament, situades en punts estratègics des d’on surten rutes i itineraris senyalitzats: Can Cruspinell, la plana Amagada, Can Domènec, Coll de Bordoriol, Collformic, Font de Passavets, Plana dels Bombers, Sant Marçal I, Santa Fe, Santa Helena, SesferreresVallfornès.

Foto: Tourdera. Plafó de la Tourdera a l'aparcament de Sant Marçal.
Foto: Tourdera. Plafó de la Tourdera a l’aparcament de Sant Marçal.

4- Descobriu el parc amb els itineraris senyalitzats

Al Parc hi ha senyalitzats més de 35 itineraris, entre els quals la nostra “Ruta de la Tordera i riera d’Arbúcies”. Recórrer el Parc Natural a peu és la millor opció a tenir en compte, sempre utilitzant la xarxa itineraris senyalitzats on cada itinerari  us ajudarà a conèixer una mica més el patrimoni natural i cultural del territori. Des del Parc us ofereixen tota la informació dels seus itineraris, amb el seu propi track i informació de les característiques. Alguns dels itineraris estan adaptats per a persones amb discapacitats de mobilitat o visuals. Consulteu aquí els itineraris del Parc.

Foto: Xarxa de Parcs de la Diputació de Barcelona. Passejada guiada en un tram de la Tourdera al Parc Natural del Montseny
Foto: Xarxa de Parcs de la Diputació de Barcelona. Senderistes en un tram de la Tourdera al Parc Natural del Montseny

 

Facebook
Twitter
Categories