Recomanacions per a la tardor!

Ja ens ens estem endinsant plenament a la Tardor, temporada de bolets i de castanyes, de manera que hem pensat que si feu algun tram de la Tourdera pel Montseny, que és on més en trobareu, seria bo fer-vos algunes recomanacions!

Any rere any, la tardor vesteix de colors càlids els paisatges amb l’arribada de la fred i l’escurçament del dia. Amb ella arriben també els bolets i les castanyes, dos aliments de temporada cada vegada més quotidians a la nostra cuina i més preuats als restaurants.

Els bolets i les castanyes són alguns dels tresors naturals de la Tardor! Però compte, per gaudir d’aquests tresors és essencial fer-ho de forma responsable. Seguint les indicacions del Parc Natural del Monseny, us hem recollit algunes recomanacions per gaudir del parc de forma respectuosa.

Foto: Montseny a la Tardor

Els bolets

1 – Informa’t: la tradició de recol·lectar bolets és popular, però és fonamental reconèixer les espècies. Evita recollir bolets que no coneguis, ja que alguns poden ser verinosos.

2 – No utilitzis eines: evita l’ús de rascadores o altres eines, ja que poden fer malbé tant el bosc com la part subterrània dels fongs. Opta per una cistella per treure les teves troballes; les bosses de plàstic poden aixafar i fins i tot fer fermentar les peces recollides.

3 – Respecte absolut: encara que només recol·lectis els bolets comestibles, respecta totes les espècies. Cadascuna exerceix un paper important en l’ecosistema i en el procés de reciclatge de matèria orgànica al bosc.

4 – Cuida l’entorn: evita deixar escombraries al bosc. Treu amb tu qualsevol residu generat durant la teva excursió. El respecte per la natura és essencial.

5 – Estigues als camins: per evitar extraviar-te, queda als camins principals i acorda llocs i horaris de trobada amb els teus companys. La seguretat és primordial.

Més informació al díptic informatiu del Parc.

Reixeta del diable (exemple de bolet no comestible)

Les castanyes

1 – Amb autorització: si voleu recollir castanyes, assegureu-vos d’obtenir l’autorització del propietari dels arbres. Les castanyes només s’han de recollir per a consum propi.

2 – Collita amb compte: no sacsegeu ni colpegeu les branques dels castanyers per fer caure les castanyes, ja que això malmet els arbres. Recol·lecta només les castanyes madures que hagin caigut naturalment a terra.

3 – No deixis rastre: a més de respectar la propietat privada, recull qualsevol brossa que generis i utilitza els contenidors disponibles per mantenir l’entorn net.

Més informació al díptic informatiu del parc.

Castanyes (Foto: Tijana Drndarski)

Els productors locals

El principal problema de la  creixent demanda de bolets i castanyes, sovint provoca l’espoliació excessiva dels boscos. És per això que des del Parc Natural del Montseny ens presenten dues alternatives que us permetran gaudir d’aquests productes de tardor, tot preservant els boscos.

1 – Bolet ben fet: es tracta d’un Centre Especial de Treball, ubicat a Sant Antoni de Vilamajor, que es dedica a la producció ecològica de fongs amb un enfocament integrador que prioritza tant la qualitat del treball com el benestar dels seus col·laboradors. La Granja de Bolet Ben Fet é pertany a la cooperativa Teb Verd SCCL, que forma part del Grup Cooperatiu TEB (Taller Escola Barcelona). Aquest grup s’especialitza en la inserció social i laboral de persones amb discapacitat intel·lectual, atenent actualment més de mil persones. Més informació.

2 – Castanya de Viladrau: es tracta d’una empresa, ubicada també al Parc Natural del Montseny, dedicada a la recuperació de castanyers centenaris i la seva fusta, elaboració de productes amb castanya i visites guiades. Més informació.

 

Facebook
Twitter
Categories