Tram Massanes – Fogars de la Selva

Descripció del tram

El tram entre Massanes i Fogars de la Selva és un itinerari, compartit amb bicicletes i vianants, de poc menys de 7,5 quilòmetres i que es pot considerar fàcil, ja que el desnivell de pujada és de només 25 metres. Es tracta bàsicament d’un passeig de baixada des del poble de Massanes, passant per Hostalric (no s’arriba a entrar al poble), fins a l’església de Sant Cebrià de Fogars, a Fogars de la Selva. Si veniu amb cotxe trobareu aparcament sense problemes. Per començar, heu de sortir del poble pel carrer major, cap a la carretera GIV-5121, però abans us podeu aprovisionar d’aigua a la font que trobareu just al parc infantil del costat del magatzem municipal.

L’itinerari, que té lloc en bona part per vies pavimentades, es troba senyalitzat en tot moment per les marques de seguiment de la ruta, però també presenta importants actuacions sobre el ferm com pintura per tal d’alertar als conductors que la via és compartida en alguns punts, passos de vianants segurs, carrils bici segregats, etc. Recordeu que durant l’itinerari, no us heu de desviar del camí senyalitzat i cal que respecteu sempre les recomanacions de seguretat i de respecte de la natura.

Foto de capçalera: Vadebici.

Més informació del tram…

El tram de Ruta de la Tourdera entre Massanes i Fogars de la Selva, que és compartit en tot el seu recorregut amb senderistes i usuaris de la bicicleta, s’inicia al magatzem municipal que hi ha al carrer major de Massanes, just a l’entrada del poble per la carretera GIV-5121. A la mateixa paret del magatzem, veureu el plafó de la ruta, que en aproximadament 4 quilòmetres us portarà fins a la vila medieval d’Hostalric. Es tracta d’un tram molt fàcil, que sobretot té lloc per via pavimentada, la qual es troba molt ben senyalitzada sobre el ferm (passos de vianants, carrils bici, zones vermelles de reducció de velocitat pels vehicles, etc…).

Durant tot el tram anireu trobant banderoles de seguiment de la ruta i marques de pintura grogues. El codi de seguiment d’aquestes marques grogues són els típics de qualsevol itinerari senyalitzat amb pintura: un ratlleta indica que esteu en el bon camí, una creu que esteu en camí equivocat i una marca en angle de 90º us indica un canvi sobtat de direcció o gir. També veureu que en zones on coincidiu amb vehicles s’han senyalitzat en vermell parts de la calçada i s’han afegit els logos de la ruta per facilitar el seguiment.

El primer tram de la ruta és compartit amb la carretera GIV-5121, pel que cal que prengueu atenció amb els aproximadament 850 metres de baixada fins que us desviareu per una pista asfaltada lateral. Des d’aquest punt i fins a Hostalric el trànsit serà molt baix. Primer passareu pel polígon industrial de Massanes, amb un carril segregat del trànsit, després passareu per la urbanització de Can Tià Camps i, finalment, arribareu a l’entrada d’Hostalric, travessant per un pas inferior la variant d’Hostalric. Concretament, en aquest punt, primer trobareu un pas de vianants que haureu de travessar. A l’altre costat del pas, on hi ha la policia local d’Hostalric, trobareu una banderola que us indica el camí cap a Fogars de la Selva.

Seguint aquest camí, us dirigireu cap al pont que creua el riu Tordera, totalment segregat del trànsit, pel qual circulareu amb total seguretat. Al final del pont, haureu de travessar per un pas de vianants i continuar pel camí separat de la carretera, que us portarà cap al polígon industrial de Fogars de la Selva. Seguiu sempre les indicacions de la ruta, que us faran passar sempre al costat del riu Tordera, per darrera el polígon. Aquest camí us portarà directament a la zona esportiva de Fogars de la Selva, des d’on per via pavimentada i en poc més de 700 metres arribareu a l’església de Sant Cebrià de Fogars. Aprofiteu per observar el comunidor, l’estructura que trobareu al costat de l’església, que és un dels pocs que es conserven a Catalunya i que són uns edificis adjacents a esglésies en els quals tenien lloc rituals religiosos, amb un fort caire del folklore ancestral, per comunir les calamitats com tempestes, aiguats excessius i plagues. Davant de Sant Cebrià trobareu el plafó de la ruta de la Tordera, que representa el final d’aquest tram.

Detalls del tram

Bicicleta
Nivell
Fàcil
Distància
7,4 km
Desnivell +
25 m
Desnivell –
115 m
Senderisme
Nivell
Fàcil
Distància
7,4 km
Desnivell +
25 m
Desnivell –
115 m

Imatges