Foto: tourdera, Santa Maria de Palautordera

Gaudim de la tardor al Montseny amb respecte i responsabilitat

Ja tenim la tardor ben entrada, l’estació dels colors dels colors ocres i de les caminades tranquil·les sota els boscos plens de vida. Aquesta època és sinònim de bolets i de castanyes, i si decidiu recórrer algun tram de la Tourdera pel Montseny, que és un dels indrets on més n’abunden, us volem compartir uns consells útils.

El Montseny és un escenari privilegiat per gaudir d’aquests tresors naturals tan apreciats de la tardor. Cada any, amb la baixada de les temperatures i els dies més curts, el paisatge s’omple de tonalitats càlides i ens ofereix dos dels productes de temporada més estimats a les llars i a la gastronomia del nostre país: els bolets i les castanyes.

Ara bé, per poder continuar gaudint d’aquests regals de la natura és imprescindible fer-ho amb respecte i responsabilitat. Per això, i seguint les recomanacions del Parc Natural del Montseny, us hem preparat unes orientacions bàsiques que us ajudaran a viure aquesta experiència de manera respectuosa amb l’entorn i amb tothom qui en vol gaudir.

Els bolets:

  1. Informa’t: La tradició de recol·lectar bolets és popular, però és fonamental reconèixer les espècies. Evita recollir bolets que no coneguis, ja que alguns poden ser verinosos.
  2. No utilitzis eines: Evita l’ús de rascadores o altres eines, ja que poden fer malbé tant el bosc com la part subterrània dels fongs. Opta per una cistella per treure les teves troballes; les bosses de plàstic poden aixafar i fins i tot fermenten.
  3. Respecte absolut: encara que només recol·lectis els bolets comestibles, respecta totes les espècies. Cadascuna exerceix un paper important en l’ecosistema i en el procés de reciclatge de matèria orgànica al bosc.  
  4. Cuida l’entorn: evita deixar escombraries al bosc. Treu amb tu qualsevol residu generat durant la teva excursió. El respecte per la natura és essencial.
  5. Estigues als camins: per evitar extraviar-te, queda als camins principals i acorda llocs i horaris de trobada amb els teus companys. La seguretat és primordial. 

Més informació al díptic informatiu del Parc.

Foto: Jordi Rius, Rovelló
Imatge d’uns Rovellons. Foto: Jordi Rius

Les castanyes:

  1. Amb autorització: si voleu recollir castanyes, assegureu-vos d’obtenir l’autorització del propietari dels arbres. Les castanyes només s’han de recollir per a consum propi.
  2. Collita amb compte: no sacsegeu ni colpegeu les branques dels castanyers per fer caure les castanyes, ja que això malmet els arbres. Recol·lecta només les castanyes madures que hagin caigut naturalment a terra.
  3. No deixis rastre: a més de respectar la propietat privada, recull qualsevol brossa que generis i utilitza els contenidors disponibles per mantenir l’entorn net.

Més informació al díptic informatiu del parc.

Però la creixent demanda d’aquests tresors de la tardor sovint provoca l’espoliació excessiva dels boscos. És per això que us volem presentar dues alternatives que us permetran gaudir dels productes de tardor tot preservant els boscos: productors locals de bolets i castanyes.

Foto: Parc Natural del Montseny, castanyes
Imatge d’unes castanyes. Foto: Parc Natural del Montseny.

Bolet Ben Fet: 

Bolet Ben Fet, amb seu a Sant Antoni de Vilamajor, és una granja de producció ecològica de fongs vinculada al Grup Cooperatiu TEB, que promou la inserció laboral de persones amb discapacitat intel·lectual. El cultiu es fa artesanalment amb fusta local i certificació ecològica, reproduint el cicle natural dels fongs. A més de generar ocupació estable, contribueix a dinamitzar el sector forestal i la restauració, oferint fongs de gran qualitat, saludables i lliures de pesticides. Per a més informació podeu consultar el següent enllaç.

Foto: Bolet Ben Fet, envasos-compostables
Imatge d’envasos de bolets compostables. Foto: Bolet Ben Fet

Castanya de Viladrau:

Castanya de Viladrau, situada al Parc Natural del Montseny, centra la seva activitat en la recuperació i gestió sostenible dels castanyers centenaris. A través de la neteja i el sanejament dels boscos obtenen castanyes fresques, deshidratades, torrades i elaborats durant tot l’any, així com fusta de castanyer destinada a estaques, mobiliari o tancaments. Paral·lelament, ofereixen visites guiades per a famílies, grups i escoles, amb l’objectiu de transmetre coneixements sobre el cicle vital del castanyer, ensenyar a respectar i gaudir de la natura, i posar en valor aquest arbre històric, generant una autèntica economia circular al Montseny. Per a més informació podeu consultar el següent enllaç.

Foto: Parc Natural del Montseny, Castanyes de Viladrau, imatge de productes amb avellanes
Imatge de productes amb avellanes de Castanyes de Viladrau. Foto: Parc Natural del Montseny.

La tardor ens convida a gaudir del Montseny amb calma, descobrint els seus fruits més preuats: els bolets i les castanyes. Però fer-ho amb respecte és essencial per garantir que aquests tresors continuïn formant part del nostre patrimoni natural. Seguir les recomanacions del Parc i donar suport als productors locals, és una manera de viure aquesta temporada de manera responsable, sostenible i amb tot el gust de la tardor.

Facebook
Twitter
Categories