A la natura, millor amb el gos lligat!

Cada vegada és més normal sortir a la natura amb els nostres gossos, per exemple per fer un de la Tourdera, però hem de ser conscients dels problemes que aquest fet pot suposar si els portem sense lligar. Aquest fet es veu especialment agreujat en espais naturals protegits o zones on hi ha activitat ramadera, on es poden provocar accidents amb ramats o amb la fauna salvatge. És per aquest motiu que des d’entitats com el Parc Natural del Montseny han engegat una campanya per sensibilitzar sobre aquest problema en auge (Foto de portada: Oriol Clavera)

Davant l’increment de visitants que porten el gos deslligat en espais com el Parc Natural del Montseny, els responsables de l’espai natural alerten que aquest fet dificulta l’activitat ramadera al massís i treballen per pal·liar els efectes que provoca. A més de la senyalització, els guardes forestals vigilen i fan pedagogia i des del Parc Natural es treballa de forma conjunta amb els ajuntaments i les administracions que tenen capacitat sancionadora. En general, aquestes restriccions són especialment necessàries en:

  1. Zones de Pastura: per tal de preservar l’activitat ramadera i la fauna salvatge, els gossos han d’anar lligats a les zones de pastura, ja que els ramats són molt sensibles a la presència d’altres animals. La interacció dels gossos amb vaques, cabres o ovelles pot provocar avortaments i accidents que de vegades causen la mort a aquests animals de pastura.
  2. Itineraris senyalitzats:  igualment, es recomana portar el gos lligat als itineraris senyalitzats, àrees d’esplai i llocs freqüentats per evitar problemes amb els altres usuaris.
Imatge d’un usuari amb els gossos deslligats.

No portar el gos lligat en aquests indrets pot constituir una infracció administrativa susceptible de ser sancionada, segons les ordenances municipals de què disposen diversos municipis en espais com el Parc Natural del Montseny. Estan exempts d’aquesta prohibició els gossos dels pastors, que cuiden i vigilen els ramats. D’altra banda, el Parc Natural està redactant un Pla estratègic d’agricultura i ramaderia de la Reserva de la Biosfera del Montseny i també treballa amb els municipis i altres administracions que tenen capacitat sancionadora en aquesta temàtica, com són els Agents Rurals. Els guardes forestals fan les tasques de vigilància i pedagogia entre els visitants en les zones en què està senyalitzat que el gos ha d’anar lligat.

Per tal de fer més comprensible la problemàtica associada a aquest fet, des del Parc Natural del Montseny han preparat alguns vídeos per fer pedagogia del tema que esperem us resultin interessants i il·lustratius!

 

 

 

Facebook
Twitter
Categories