Consells per a la pràctica del senderisme

Un dels principals usos de la ruta de la Tordera i riera d’Arbúcies (Tourdera) és la pràctica del senderisme. L’objectiu de la Tourdera és que els usuaris puguin descobrir el territori que drenen aquests dos rius, mitjançant pràctiques de turisme actiu com anar en bicicleta o a peu. En aquest article, us voleu donar alguns consells per poder disfrutar del senderisme de forma segura.

Equipament

En primer lloc, us recomanem que aneu ben preparats a nivell d’equipament i, en aquest apartat, començarem amb un bon calçat. Heu de pensar que per reduir la possibilitat de caigudes o regiraments, l’ús de botes de treking, ben subjectes al tormell, amb una sola rígida i amb dibuix ben marcat, faran que no patineu fàcilment i us garantiran una bona subjecció. Recordeu també a no fer servir mai calçat nou per caminades llarges i exigents, ja que és necessari un procés d’adaptació del peu a la sabata perquè no apareguin les molestes ampolles.

En segon lloc, en quan a equipament es refereix, heu de pensar en la roba que utilitzeu. El fet de fer exercici farà que necessiteu roba que transpiri. Però, a més, sempre heu de pensar en portar alguna peça que us pugui abrigar en cas que el clima canviï ràpidament.

I, en tercer lloc, penseu en accessoris. Una bona motxilla, ergonòmica, farà que les caminades siguin més agradables portant tot el que necessiteu a sobre. També podeu pensar en portar bastons, sobretot en territoris més abruptes i trams amb més pendent, els quals us ajudaran a mantenir una postura més correcte i tenir més punts de recolzament. Unes bones ulleres de sol també us ajudaran a protegir-vos del sol, especialment els mesos estivals.

Aigua i menjar

Sempre heu de portar reserves d’aigua a sobre i veure sovint per no deshidratar-vos. Penseu que l’aigua és importantíssima pel nostre organisme i la seva falta pot resulta fatal per nosaltres. Fins i tot, si el nivell d’exigència és gran, podeu portar begudes isotòniques, riques en sals minerals, les quals són molt importants quan l’esforç físic ens fa suar molt.

També és molt important que porteu a sobre menjar de reserva i que mengeu sovint i poca quantitat. Hi ha aliments especialment indicats per a fer caminades exigents, com són les barretes energètiques, els fruits secs, etc.

Recomanacions

Sobretot, heu de planificar prèviament la ruta que vulgueu fer i, especialment, adequar-la a la vostra capacitat física. No podeu fer grans caminades sense estar acostumats a fer-ho, pel que us recomanem que feu trams o caminades de forma gradual, cada vegada més llargues i més complexes, per tal d’anar acostumant el vostre cos a l’activitat física de caminar.

Penseu que és molt important protegir-se del sol, no només amb ulleres de sol, sinó també amb protecció solar, ja que les cremades són molt perilloses per la salut i molt molestes.

Us recomanem també que a la motxilla, en caminades llargues sobretot, porteu un petit kit d’emergència amb algun desinfectant per si us feu una ferida, gasses estèrils, tiretes o gel sec, així tindreu com actuar en cas de petits accidents.

Finalment, tot i que ho deixarem per a un proper article on ho desenvoluparem més, tot i que més que una recomanació és una obligació, sempre que anem al medi natural hem de respectar-lo en tots els aspectes (respectar el silenci, no embrutar, etc.).

Esperem que totes aquestes recomanacions us serveixin per fer més agradables els vostres passejos o caminades i que ens visiteu en alguns dels trams de la ruta de la Tordera. Segur que trobareu trams molt senzills, en que els consells d’aquest article són menys necessaris, però en aquells trams més llargs, us demanem que els tingueu molt en compte per fer de la vostra caminada un experiència segura i més agradable.

Facebook
Twitter
Categories