Els “banys de bosc”: silenci, salut i benestar

Els passejos per la natura, com els que podem fer pels trams de la Tourdera, ens aporten aporten beneficis per a la salut i major benestar. I no hi ha millor manera de percebre i gaudir d’aquests beneficis que fer-ho en silenci, ja que així ens impregnem d’aquesta natura. És per aquest motiu que us hem preparat aquest article, per conscienciar-vos de la importància d’estar a la natura en silenci per poder captar-la en tot el seu esplendor! I, per fer-ho, us proposem un “bany de bosc”, una pràctica cada vegada més estesa, que permet la connexió amb la natura i la millora física i mental de les persones.

La qualitat de vida i el benestar psicològic tenen relació estreta amb les àrees verdes a les quals es té accés, la qualitat d’aquests espais naturals i la freqüència amb què els visitem. Perquè la natura ens pugui proporcionar aquest benestar, l’hem de respectar per garantir que la nostra presència no origina un impacte negatiu en la qualitat. Una de les propostes que us fem és un bany de bosc, una pràctica de benestar basada en endinsar-nos a la natura tot desenvolupant un conjunt d’activitats sensorials que ens hi connecten i que ens permeten restaurar la salut física, mental i social.

Usuari de la Tourdera pel tram de Vallgorguina. Foto: Tourdera.

Per fer un bany de bosc has de saber que:

  • Es tracta d’estar-hi, no arribar-hi.
  • Trieu un tram de ruta que no exigeixi molt esforç físic i on l’entorn sigui tranquil (poc soroll, baixa freqüentació, etc.)
  • Camina sent conscient de l’entorn que t’envolta.
  • Viu des del respecte les experiències que la natura et proporciona.
  • Estableix una connexió emocional amb l’entorn.
  • Submergeix-te a la natura entre 30 minuts i 2 hores i mitja.
Molses sobre escorça d’alzina. Foto: Tourdera.

I abans d’anar a fer un bany de bosc, et recomanem:

  1. Portar roba i calçat adequat a les condicions climatològiques.
  2. Portar aigua, alguns aliments i el mòbil amb la bateria carregada.
  3. Identificar un tram o reconegut que tingui bona accessibilitat i que sigui tranquil (existeixen en alguns llocs, itineraris senyalitzat específicament per a desenvolupar un bany de bosc).
  4. Conèixer el bosc triat i els itineraris existents.
  5. Conèixer i respectar les recomanacions, propietat i/o limitacions de l’entorn natural triat, així com la senyalització dels itineraris.
  6. Recollir sempre les restes que la meva estada pugui generar, intentant no alterar l’equilibri de l’entorn.
Bosc a l’alba. Foto: Tourdera.

Finalment, per fer un bany de bosc et proposem 10 activitats per tenir una experiència plena:

  1. Desconnecta: entra a l’espai natural sent-ne conscient. Escolta el ritme dels teus passos i respiració. Pren-te un moment per mirar al teu voltant, observa l’entorn natural que t’envolta i sent com estàs envoltat de natura i d’altres éssers vius.
  2. Sent el teu cos: explora l’indret fins a observar un lloc que et cridi l’atenció o on et resulti agradable quedar-te uns minuts. Nota les sensacions del teu cos, els seus suports, estira’t si ho necessites. Observa en cadascuna de les parts del teu cos, com la pell sent la llum, l’aire, la temperatura.
  3. Escolta: després de veure al teu voltant, tanca o entorna els ulls. Escolta els sons: quins són? Si n’hi ha algun de més plaent que un altre, si n’hi ha de més propers o llunyans, si hi ha un ritme d’aquest espai natural. Pren-te temps.
  4. Ensuma: quina olor fa aquest bosc. Hi ha alguna aroma que et cridi l’atenció? Pots olorar amb la boca oberta, treure la llengua i tractar de sentir el seu gust. Quin gust tindria aquest bosc?
  5. Sintonitza: observa la teva caminada, el ritme dels teus passos, i fes-los cada cop més lents. Quin ritme té la natura? Nota el moviment: a terra, al cel, a les branques dels arbres, als ocells o insectes.
  6. Troba les formes: quines formes et criden l’atenció? Potser llums i ombres, branques o troncs, fruits o flors… Fixa’t en el conjunt de línies que delimiten aquests cossos: les siluetes dels arbres, el relleu de les muntanyes o el perfil de qualsevol altre element natural. Para atenció a les estructures més petites: fulles, insectes o pedres.
  7. Crea: sense impactar en l’entorn, expressa la teva experiència al bosc a través de la creativitat, sense cànons, amb un dibuix, un gargot, una paraula, una frase, etc.
  8. Analitza: nota si algun element a la natura et crida l’atenció, perquè et faci sentir alguna cosa especial o pel simple gaudi en veure’l: arbres i roques grans, situacions, morfologia, camins amples i estrets, i amb què ho relaciones amb la teva vida o amb tu.
  9. Troba el teu lloc al bosc: deixa’t portar cap a qualsevol direcció permetent que el teu cos et guiï, fins a un lloc on et vingui de gust seure. Dóna’t permís per no fer res, simplement observar què passa al teu voltant. Pots estirar-te a terra i mirar què passa a dalt. Hi ha res que vulguis recordar d’aquest bany de bosc?
  10. Acomiada’t: dóna-li un temps a la teva sortida del bosc. Recorda el que vas viscut allà, i converteix aquest moment en un acte concret: tocant un element natural, notant el teu pas per un lloc particular, o creuant una línia que hagis sentit com el començament del passeig.
Foto: Tourdera.
Fulles de tardor. Foto: Tourdera.

Com veieu, fer un bany de bosc és una experiència molt personal, que us aportarà benestar, però que és molt important fer-ho en silenci i en un entorn molt tranquil. Per aquest motiu, sempre us demanem que quan aneu a la natura o feu un tram de la Tourdera, sigueu discrets, no feu més soroll del necessari i pertorbeu al mínim l’espai que esteu visitant, tant per al respecte a la natura i als ecosistemes, com per als altres usuaris de la ruta.

Si us ha agradat la idea del bany de bosc i encara no us atreviu a fer-ho sols, des del Parc Natural del Montseny tenen acreditada, en el marc de la Carta Europea del Turisme Sosteble, a l’empresa EduCA Viladrau, la qual ofereix banys de bosc, i podria ser una bona manera d’iniciar-se en la pràctica (el proper 12 de maig de 2024 tenen programat un bany de bosc).

Posta de sol. Foto: David Bello.
Posta de sol. Foto: David Bello.
Facebook
Twitter
Categories