Els prats de dall: un ecosistema molt ric i que pots observar en alguns punts de la Tourdera

Sabeu què són els prats de dall? En alguns punts de la ruta de la Tordera i riera d’Arbúcies es passa per algun d’aquests ecosistemes tant rics que, especialment a la primavera i inici d’estiu, són una explosió de biodiversitat. Us hem preparat aquest article perquè els conegueu millor i ajudar així a la seva preservació.

Els prats de dall són comunitats vegetals herbàcies seminaturals que depenen en gran mesura de la gestió humana. Tradicionalment, aquests prats s’han aprofitat per obtenir farratge per alimentar el bestiar mitjançant la sega o la pastura temporal. Fins fa poc temps, constituïen la base fonamental de les explotacions ramaderes extensives de muntanya, en clara regressió avui en dia. Es troben, per tant, amenaçats per l’abandonament del seu ús.

A la Tourdera en trobem en diversos punts, com per exemple a Arbúcies, a la zona del Morer o a la zona de Graners. En concret, els prats del Morer, situats al tram entre la vila d’Arbúcies i el castell de Montsoriu, disposen d’interpretació molt interessant que us permetrà conèixer algunes de les espècies, tant vegetals com animals que hi viuen.

Plafó dels prats de dall del Morer a Arbúcies

Els prats de dall són hàbitats de gran rellevància per la seva biodiversitat. Tenen, a més, una gran riquesa florística on les gramínies hi dominen, seguides de les lleguminoses. Són prats que canvien molt d’aspecte segons l’època de l’any. Mentre que a finals de primavera es troben en plena floració i una herba alta i ufanosa, a l’hivern l’herba és baixa i arranada.

Aspecte hivernal dels prats amb l’herba baixa.

A més de la riquesa florística, aquests prats constitueixen una important font de recursos per a nombrosos insectes. I també proporcionen llocs de cria i aliment a ocells propis d’espais oberts, incloent-s’hi aquells que es mouen entre els prats de dall i la cobertura arbustiva que sovint els delimita.

Així que si teniu ganes de visitar algun prat de dall, us animem a fer el tram entre Arbúcies i el Castell de Montsoriu, on passareu pels prats del Morer i hi trobareu un plafó interpretatiu.

Font: foto del blog losfolloneros.blogspot.com en una de les seves sortides pels Prats del Morer
Facebook
Twitter
Categories