Foto: Marco.

Els residus al medi natural

La tardor és un dels moments en els que més escapades fem a la natura, especialment els caps de setmana, per admirar el pas de l’estació i l’esclat dels fruits que neixen de fagedes i castanyedes. Amb l’afluència de visitants al medi natural, arriba també un major volum deixalles que malauradament acaben, en algunes ocasions, en boscos, rieres i vorals. Per això, i aprofitant que aquest mes de novembre se celebra la setmana europea de la prevenció de residus, us hem preparat aquest article! Foto de portada: Marco.

Com sabeu, la Tourdera és una ruta que us permetrà recòrrer el nostre territori tot resseguint els cursos de la Tordera i de la riera d’Arbúcies, tant a peu com en bicicleta. Tanmateix, aquesta aproximació a la natura comporta un major risc que les nostres deixalles acabin al medi natural. De fet, molt sovint s’organitzen jornades de voluntariat per recollir residus a la natura, derivades d’aquesta problemàtica.

Foto: Turisme Montseny. Imatge de la cinquena edició de les Matinals de neteja al Parc Natural del Montseny.
Foto: Turisme Montseny. Imatge de la cinquena edició de les Matinals de neteja al Parc Natural del Montseny.

Juntament amb la Carta Europea del Turisme Sostenible del Montseny, hem redactat aquest article per informar-vos sobre aquest tema tant important. Sabeu quin són els residus més habituals que trobem a la natura? Segons l’Agència Catalana de Residus són aquests:

  1. Tovalloles humides
  2. Burilles
  3. Ampolles de plàstic
  4. Llaunes
  5. Bosses i petits envasos
  6. Taps, tapes i petits plàstics
  7. Paper
  8. Vidre
  9. Roba i calçat
  10. Voluminosos
Foto: Valeri Mark.
Foto: Valeri Mark.

El més preocupant, a més, és el temps que poden trigar a descomposar-se els productes. Fins i tot les restes orgàniques perduren molt de temps al medi, pel que tal i com us recomanem a la web, sempre us heu d’endur qualsevol cosa que porteu a sobre: guardeu el residu i emporteu-vos-el! Al bosc, no deixeu cap altra rastre que no sigui la vostra petjada! Us deixem algunes dades per reflexionar sobre el temps que triguen els residus a desaparèixer:

  • Deixalles i residus orgànics: 4 setmanes
  • Paper i cartró: 1 any (depenent de les pluges, però la problemàtica són les tintes impreses en l’envàs!)
  • Burilles de cigarretes: 2 anys
  • Xiclets: 5 anys
  • Alumini: 10 anys 
  • Plàstic: 150 anys
  • Vidre: 4.000 anys
Foto: Marco.
Foto: Marco.

Aquest mes de novembre, concretament entre els dies 16 i 24 se celebra la Setmana Europea de la prevenció de Residus, l’objectiu de la qual és organitzar durant una mateixa setmana i arreu d’Europa, accions de sensibilització sobre la prevenció de residus. Així que ja ho sabeu, quan feu una excursió pel medi natural, penseu sempre a endur-vos els residus o, en cas que tingueu alguna paperera o contenidor a mà, disposeu allà els residus separadament per al seu reciclatge! Deixeu el lloc on aneu tal i com us agradaria trobar-vos-el!

Foto: Thirdman.
Foto: Thirdman.
Facebook
Twitter
Categories