La Tardor: una estació de tradicions i canvis en el paisatge

La Tardor és una de les quatre estacions de l’any de les zones temperades que, astronòmicament, comença amb l’equinocci de tardor (a casa nostra entre el 22 i 23 de setembre) i acaba amb el solstici d’hivern (prop del 21 de desembre). La tardor és un moment de canvis importants en el paisatge, el clima, etc., el que fa que sigui un moment “especial” per anar a fer sortides a peu o en bicicleta que ens fascinaran.

Si bé realitzar caminades o pedalades pel medi natural és molt relaxant de per si, fer-ho a la tardor, amb la caiguda de les fulles dels arbres caducs encara ho és més. A la Tourdera tenim grans masses forestals on podreu gaudir d’aquesta època de l’any i d’aquest espectacle de colors i textures. Gran part de les vessants més obagues del Montseny estan plenes de fagedes i castanyedes, que ens donen aquest paisatge de colors groguencs i vermellosos tant característics i hipnotitzants. Si bé el punt de la ruta més característic i emblemàtic per observar aquest fenomen és el naixement del riu Tordera, a la Font Bona de Sant Marçal, existeixen molts altres punts on observar la caiguda de la fulla.

 

Però la tardor també és aquella època que ens porta moltes tradicions, algunes més relacionades amb la gastronomia, com les castanyes, els bolets, els panellets, etc. Sobretot, tingueu en compte que no podeu agafar castanyes de tot arreu, ja que en molts casos n’és prohibida la seva recol·lecció, pel que heu d’estar atents als cartells que us avisin. O també heu de ser respectuosos amb la recol·lecció de bolets. Nosaltres, us proposem que feu una passejada per algun tram de la ruta i que gaudiu del paisatge i deixeu que els fruits del bosc segueixin el seu cicle de vida natural.

 

A les nostres contrades, com en molts altres punts del planeta, també tenim tradicions com Tot Sants, la diada que dediquem al record dels nostres avantpassats, i la coneguda castanyada, una festa que deriva dels antics àpats funeraris, on hi havia abundant presència de llegums i fruita seca i on s’elaboraven pans a base d’aquests ingredients, que acabaren derivant en una altra de les nostres més arrelades tradicions, els panellets. Tots aquests àpats tenien un sentit simbòlic de comunió amb les ànimes dels difunts. Malgrat tradicionalment la castanyada es celebrava l’1 de novembre, en els darrers anys s’ha fet popular avançar-la un dia i celebrar-la el dia 31 d’octubre.

 

Esperem que en les properes setmanes us animeu a descobrir la tardor per algun tram de la ruta de la Tordera i que pugueu gaudir d’aquesta estació tant especial, tot aprofitant per acostar-vos en algun dels establiments propers a comprar panellets, castanyes, boniatos, etc., i fer així que l’escapada resulti tota una experiència! I recordeu que trobareu activitats relacionades amb la tardor pels municipis de la comarca, com la Festa de la Castanyada de Fogars, la Fira de Tardor d’Arbúcies, etc. Us hi esperem!!!

Facebook
Twitter
Categories