L’univers Patxot, una visita molt recomanable per complementar la Tourdera

Avui us proposem una visita a Mosqueroles, a la seu administrativa del Parc Natural del Montseny, la Maria Mariona. Si esteu pensant en fer algun tram de la Tourdera des de Fogars de Montclús (Mosqueroles) o amb final en aquest bonic poble, heu de saber que a la Masia Mariona trobareu una exposició sobre l’obra científica i de mecenatge de Rafael Patxot i Juvert, que tracta sobre la masia catalana, la relació amb l’excursionisme, la meteorologia, l’astronomia i el cançoner popular.

Rafael Patxot va ser una figura molt rellevant en el panorama científic internacional. En primer lloc era astrònom, i sobretot meteoròleg, i va contribuir decisivament al desplegament de la ciència del clima a Catalunya. Però l’actuació més destacada de Patxot, i per la qual és recordat, fou el mecenatge a favor de la cultura catalana.

Fotografia de Rafael Patxot (Fons Univers Patxot)

Al municipi de Mosqueroles hi ha la seu administrativa del Parc Natural del Montseny, ubicada a la Masia Mariona, que havia estat propietat de la família Patxot, que la feia servir com a casa d’estiueig, i que aquesta la va cedir en donació a la Diputació de Barcelona per a ubicar-hi la seu del Parc Natural.

Imatge de la Masia Mariona (El Punt Avui)

En honor a Rafael Patxot, a la planta baixa de la Masia Mariona hi ha tot un projecte museogràfic (6 estances), anomenat “L’Univers Patxot”, on es proposa un recorregut dirigit per les obres més destacades de Rafael Patxot: l’estudi de la masia catalana, la relació amb l’excursionisme, la meteorologia, l’astronomia i el cançoner popular. En cadascuna de les sis àrees de l’exposició, i gràcies a un disseny atractiu i ric que combina la tecnologia amb el material d’arxiu, el visitant pot apreciar l’abast i varietat de les aportacions de Patxot a través d’una experiència que és tant sensorial com conceptual, visual i literària. La visita virtual permet enriquir la lectura dels plafons amb diversos enllaços a vídeos explicatius i documentació complementària de caràcter divulgatiu així com efectes sonors, per exemple quan es visita la sala dels núvols.

Imatge d’una de les sales de l’Univers Patxot (Diari Som Vallès)

Hem pensat que aquesta exposició és un complement perfecte si esteu pensant en fer algun tram de la Tourdera, ja sigui entre Mosqueroles i la Costa del Montseny, per exemple, o entre Mosqueroles i Sant Esteve de Palautordera. L’horari de la Masia Mariona, que també funciona com a Punt d’Informació, és tots els dies de 9.30h a 15.30 h, excepte 25 i 26 de desembre i 1 i 6 de gener.

Finalment, si voleu obrir boca i indagar una mica més sobre l’Univers Patxot, us deixem alguns enllaços molt interessants:

Audiovisual ‘Rafael Patxot, ciència i mecenatge

Visita virtual 360º Patxot

Web univers Patxot

 

Per a més informació us podeu posar en contacte directament amb el Punt d’Informació de la Masia Mariona:

Ctra. BV-5119, km 2,5, Km. 2.5
Mosqueroles
08470 Fogars de Montclús
Tel. 938 475 102
Fax. 938 475 368
A/e: p.montseny.patxot@diba.cat

 

 

 

 

Facebook
Twitter
Categories