Coneixeu el projecte “Fonts del Montseny”? Es tracta d’una iniciativa que té per objectiu estudiar les fonts del Montseny que, des de l’any 2016, ha aconseguit identificar gairebé 900 fonts del massís del Montseny, classificar-les, georeferenciar-les i aportar-ne informació descriptiva i de la química de les seves aigües. Voleu saber-ne més?
Des de l’any 2016, l’Oscar Farrerons (estudiós del Montseny) i l’Adrià Corella (fotògraf) porten desenvolupant un projecte de gran interès per al Montseny. Es tracta d’un treball d’investigació exhaustiu i de documentació de prop de 900 fonts repartides pels 18 municipis que formen part del Parc Natural del Montseny. I és que en un context de sequera com en el que ens trobem actualment, val la pena recordar que les fonts han estat històricament punts de trobada, objectius d’excursions, eixos al voltant dels quals les persones es trobaven i socialitzaven. De fet, la Tourdera no deixa de ser una ruta que, per molts, persegueix l’objectiu d’arribar a una font, la Font Bona, on neix el riu Tordera.
Malgrat que al Montseny ja s’havien fet amb anterioritat inventaris de fonts, com les de López i Bombí l’any 1991 (molt centrades a la zona de Santa Fe), la de Carmona el 2001 (per relacionar el contingut químic de les aigües amb la geologia de la zona), la que va realitzar Gallard el 2003 (amb propostes per a la millora de 56 fonts), entre d’altres, mai abans s’havia realitzat un inventari tant exhaustiu com el que ens presenten l’Oscar i l’Adrià, amb gairebé 900 fonts. És per aquest motiu que la revista Ciencia y tecnología els ha fet un article. Aquest inventari, ha permès identificar tant fonts naturals, com fonts creades amb construccions arquitectòniques de pedra i maó i on la sortida d’aigua té lloc amb una canal o amb una aixeta.
Totes les fonts del projecte han estat georeferenciades i poden ser consultades, tal i com podeu veure al mapa següent creat pels autors, segons a la categoria que han estat assignades:
– Color Verd: fonts pendents de trobar però que els autors tenen indicis que està en aquella ubicació.
– Color Vermell: fonts boscanes ja localitzades i classificades.
– Color Blau: fonts urbanes ja localitzades i classificades.
– Color Negre: fonts 100% desaparegudes.
Com veureu, encara hi ha un gruix de fonts pendents de ser localitzades, malgrat es tenen indicis que es troben a la zona on s’han cartografiat. De totes les fonts existents actualment i localitzades, els autors les han visitat i en detallen la ubicació exacte (coordenades geogràfiques), en descriuen l’estat de conservació, l’accés a la font, les llegendes associades (si en tenen), fotografies actuals i una anàlisi químico-mineral de les seves aigües en un laboratori homologat.
Si feu la Tourdera i teniu ganes de descobrir algunes de les fonts de l’inventari, podeu activar la categoria Fonts del mapa, i us apareixeran aquelles fonts més properes a l’itinerari i que us poden servir per aprovisionar-vos d’aigua durant la vostra excursió. Veureu que algunes són fonts urbanes, però també en trobareu durant el recorregut pel mig del bosc.
I, si voleu més informació del projecte Fonts del Montseny, podeu consultar la seva pàgina web. Esperem que aquest article us sigui d’interès i aporti un granet de sorra més al coneixement i la conscienciació de preservar les fonts com a elements patrimonials.