Estat actual de la Tourdera

Com molts de vosaltres sabeu, ja portem un llarg camí per arribar on som amb la “Ruta de la Tordera i riera d’Arbúcies”. Des que va néixer la idea de crear un producte turístic de senderisme i cicloturisme resseguint aquests dos cursos fluvials fins a l’estat actual del projecte, ja s’han executat moltes actuacions i estem a més del 50% del projecte.

La Tourdera és un projecte possible gràcies a la implicació de ni més ni menys que 18 ajuntaments, que tenen per objectiu de fer realitat una ruta resseguint la Tordera i la riera d’Arbúcies, mitjançant la pràctica de la bicicleta i el senderisme. Ja sigui caminant o en bicicleta, la ruta permet a la població la descoberta del territori, promovent el coneixement de la natura i patrimoni associats al riu, i fomenta el desenvolupament local dels municipis amb l’arribada de nous visitants. Aquests 18 municipis es reuneixen un mínim de dues vegades l’any per coordinar totes les actuacions i prendre decisions.

Reunió de seguiment del 1r semestre de 2018 a Santa Maria de Palautordera

 

Des del primer moment, es va tenir molt clar els criteris de que havia de seguir la ruta:  estar en el major grau possible propera al curs fluvial, aprofitar itineraris ja existents amb trànsit baix o nul, recuperar trams en desús, senyalitzar la ruta i incorporar criteris de màxim respecte ambiental i integració paisatgística.

La Tourdera al seu pas pel municipi d’Hostalric

 

La proposta de ruta resultant va ser de més de 200 quilòmetres, sumant l’itinerari principal, el de la riera d’Arbúcies i petits enllaços entre nuclis de població o estacions de tren fins al tram principal de la ruta, com és el cas de Massanes, Riells i Viabrea, Breda, Gualba o Vallgorguina.

Itinerari de la ruta Tourdera (en blau trams actius i en vermell trams en projecte)

 

Actualment, 11 municipis ja disposen de trams actius de la ruta, que podeu consultar a l’apartat itinerari de la pàgina web, on podreu accedir a les fitxes individualitzades de cadascun, la seva informació tècnica, accés als tracks, etc. Aquests municipis són Montseny, Fogars de Montclús, Sant Esteve de Palautordera, Santa Maria de Palautordera, Sant Celoni, Vallgorguina, Gualba, Fogars de la Selva, Tordera, Palafolls i Malgrat de Mar. A tots aquests municipis trobareu la senyalització de la ruta, que la podeu consultar també a l’apartat senyalització de la pàgina web, i en zones puntuals veureu que s’han executat obres sobre el ferm, per millorar l’accessibilitat. Totes les actuacions han estat finançades per la Diputació de Barcelona (gerència de turisme) i executades pels diferents ajuntaments.

Tram de la Tourdera al seu pas per Tordera amb la senyalització de la ruta

 

Pel que fa als 7 municipis restants, ja disposem dels projectes executius per a cadascun d’ells i, en un breu període de temps, es preveu iniciar el procediment de licitació de les actuacions, que previsiblement s’iniciaran aquest any 2018 i es finalitzaran el 2019. En aquest cas, els municipis són: Hostalric, Riells i Viabrea, Breda, Blanes, Arbúcies, Sant Feliu de Buixalleu i Massanes.

Us animem a que seguiu l’actualitat de la Tourdera per tal de conèixer les novetats i l’activació de futurs trams, mitjançant la pàgina web o els perfils a les xarexes socials. Mentre, podeu anar fent tastets en els 11 municipis amb ruta activa (amb 114 quilòmetres actius), sempre seguint les recomanacions de seguretat i de respecte de la natura.

 

Municipis participants al projecte
Facebook
Twitter
Categories