Exposicions permanents i audiovisuals de les oficines i punts d’informació del PN del Montseny

Sabies que a les diferents oficines i punts d’informació del Parc Natural del Monseny pots visitar diferents exposicions permanents i audiovisuals? T’animem a fer algun tram de la Tourdera i descobrir més anècdotes i històries del massís del Montseny, declarat Reserva de la Biosfera des de l’any 1978. En aquest article us fem un resum de les principals exposicions i audiovisuals que trobareu en els municipis per on té lloc la Tourdera.

El Montseny és un massís muntanyós d’elevat interès, no només natural, sinó també a nivell del seu poblament i evolució des de l’antiguitat, les llegendes que l’acompanyen, les tradicions, personatges històrics, etc. Per tal d’aprofundir en el seu coneixement, al llarg del territori per on es desenvolupa la “Ruta de la Tordera i riera d’Arbúcies” podreu gaudir de diferents exposicions permanents i audiovisuals que us ajudaran a entendre millor tot el conjunt.

 

Exposicions permanents: “Les esquelles d’en Jaume” i “El Parc Natural del Montseny. Un diàleg entre l’home i el territori”

Al poble de Montseny podeu visitar dues exposicions permanents, les dues organitzades per l’Ajuntament. La primera, anomenada ‘Les esquelles d’en Jaume’, és el resultat de la recerca de tota una vida, la d’en Jaume Traveria Vila, pastor del Montseny primer i col·leccionista apassionat després. Durant més de mig segle, en Jaume -amb la presència i l’ànim constant de la seva esposa Montserrat Garriga- recuperà innombrables esquelles de diversos tipus i procedències fins conformar una col·lecció extraordinària d’aquests petits instruments sonors, associats durant segles a la vida quotidiana del pastor.

La segona exposició, més centrada en la interacció entre l’home i el Montseny, està dividida en quatre àmbits, ‘De les primeres ocupacions a la crisi del mas’, ‘La ciutat descobreix la muntanya’, ‘Del temps del Patronat al Parc Natural del Montseny’ i ‘El futur del Parc Natural’, i acull també un planell amb l’evolució de l’àmbit de protecció i tres vitrines on es mostren diferents elements corporis que il·lustren els períodes històrics d’aquesta protecció. Un petit audiovisual tanca l’exposició.

Lloc: Casal de Cultura del poble de Montseny
Passeig de les les escoles, 6
08469 Montseny

Més informació.

 

Exposició permanent “Univers Patxot” i audiovisual “Rafael Patxot” 

A la Masia Mariona, situada al municipi de Fogars de Montclús i seu de les oficines del Parc Natural del Montseny, podreu visitar una exposició permanent i un audiovisual sobre Rafael Patxot (podeu trobar més informació en aquest article). L’exposició consisteix en un recorregut per sis sales: Sala 1 (Rafael Patxot, ciència i mecenatge), Sala 2 (Masia Catalana), Sala 3 (Llibres i Natura), Sala 4 (Núvols), Sala 5 (Observatori Català) i Sala 6 (Cançó popular). I l’audiovisual ofereix una visió general de l’obra científica i de mecenatge de Rafal Patxot: l’estudi de la masia catalana, la relació amb l’excursionisme, la meteorologia, l’astronomia i el cançoner popular (té una durada aproximada de 30 minuts).

Lloc: Masia Mariona
Ctra. 5119, Km. 2,5. Mosqueroles
Fogars de Montclús

Més informació.

 

Exposició permanent “Montseny, Reserva de la Biosfera” i projecció d’audivisuals 

El Centre d’Informació de Can Casades (Ctra. de Sant Celoni a Viladrau, km 21, situat al municipi de Fogars de Montclús (nucli de Santa Fe), encara que no queda a peu de la nostra ruta, ofereix al públic general i de forma gratuïta una exposició permanent i dos audiovisuals sobre el Massís del Montseny. L’exposició tracta sobre el Parc Natural del Montseny i la seva declaració com a Reserva de la Biosfera per la UNESCO l’any 1978, mostrant l’extraordinària biodiversitat i la  petjada cultural de l’home al Montseny. Acompanyant a l’exposició hi ha dos audiovisuals, un sobre “L’home i el Montseny” i un altre sobre “Les quatre estacions al Montseny”.

Lloc: Centre d’Informació de Can Casades
Ctra. de Sant Celoni a Viladrau, km 21. Santa Fe.
Fogars de Montclús

Més informació.

 

Exposició permanent “El Montseny és una muntanya”

Exposició que es troba a l’exterior del Centre d’Informació de Fogars de Montclús, a l’accés al Parc Natural del Montseny per la banda sud de la muntanya. Aquesta exposició, dóna la benvinguda al Parc Natural del Montseny, amb una petita mostra de la diversitat que té aquest espai natural Reserva de la Biosfera, tot destacant els diferents àmbits que s’hi poden trobar: la geologia, la fauna, la flora, la història i l’arquitectura.

Lloc: Centre d’Informació de Fogars de Montclús
Ctra. BV-5114, km 4
Fogars de Montclús

Més informació.

 

Audiovisual “Llegendes del Montseny”

El Museu Etnològic del Montseny (La Gabella) disposa d’un recorregut pel món imaginari i màgic del Montseny. Centre de conservació, difusió, investigació i exposició del patrimoni cultural i etnogràfic del massís del Montseny, amb exposició permanent, exposicions temporals i el multivisió ‘Llegendes del Montseny’ i ‘El castell de Monstoriu’.

Lloc: Museu Etnològic del Montseny, la Gabella
Carrer Major, 6
Arbúcies

Més informació.

Facebook
Twitter
Categories