La Font de les Nàiades

La font de les Nàiades es troba a peu de la ruta de la Tordera, a l’alçada del càmping de les Illes, entre el poble de Montseny i el naixement de la Tordera (Font Bona). Però coneixeu la història d’aquesta font i d’on prové el seu nom? Intentem explicar-vos-ho en aquest petit article.

Aproximadament a uns 7 quilòmetres del poble de Montseny, seguint la Tourdera cap al naixement del riu, trobareu una font molt característica, la Font de les Nàiades. Aquest tram de la ruta de la Tordera és de gran bellesa i molt recomanable, alhora que us pemetrà descobrir punts com el pont de la Llavina, la Font Bona o, entre d’altres, la Font de les Nàiades.

Vista general de la Font de les Nàiades

Però primer de tot, què són les nàiades? Tal i com expliquen molt bé a la web vallaltadelatordera.cat, el terme nàiada prové del grec i fa referència a unes divinitats menors de la mitologia grega, que habitaven a les aigües. A Catalunya, també reben el nom de paitides, goges i dones d’aigua. Els mites i les llegendes al seu entorn són variades, però sempre tenen relació amb dones que acaben sortint del medi aquàtic per portar la felicitat i la riquesa al masover amb qui s’acaben casant. Però també, indefectiblement, la llegenda acaba que l’home diu alguna cosa que no havia de dir i la fada desapareix per sempre més (però sense oblidar mai els seus fills). Diuen que les Nàiades poden viure més de mil anys, però que no envelleixen mai; de fet la tradició pictòrica sempre les representen com joves d’aire distingit, de llarga cabellera daurada, i vestides amb folgades túniques blanques.

Detall d’una de les tres sortides d’aigua de la font

Doncs la font de les Nàiades de Montseny, antigament era ben diferent a l’actual, sortia directament, com moltes altres fonts, del marge de la muntanya, fins que va ser remodelada. Concretament, va ser el Grup Excursionista de Sant Celoni, que anualment participava a l’aplec de Matagalls, qui va proposar arranjar la font, que en aquell moment es trobava en molt mal estat.

Cartell de la font

La remodelació de la font, com a element més destacat, va ser la creació d’un prisma triangular que emergeix d’una plataforma plana horitzontal des del terra, coronat per una pedra piramidal. En cada una de les tres cares del prisma hi ha un broc de ferro per on raja l’aigua.  El motiu d’aquesta sortida de l’aigua tant característica neix de les fades d’aigua (les Nàiades), que semblen sorgir directament des del subsol, en comptes de sortir del marge de la muntanya.

Vista general del prisma que emergeix del subsol i por on surt l’aigua

Ara que ja coneixeu una mica més la història d’aquesta font, us animem a fer el tram de la Tourdera entre la Font Bona (Sant Marçal) i el poble de Montseny. Si en voleu més informació podeu consultar les fitxes del tram, en qualsevol dels dos sentits:

Facebook
Twitter
Categories