Tram Montseny – Sant Marçal

Descripció del tram

El tram Montseny – Sant Marçal és un tram molt exigent, d’uns 11 quilòmetres de longitud, en el qual cal salvar un bon desnivell. El seu inici té lloc al nucli de Monseny, des d’on es disposa d’aparcament i de serveis com l’oficina de turisme, restaurants i allotjaments. Més concretament, s’inicia a la parada d’autobús, just a l’accés de la carretera BV-5301 al nucli urbà, i on trobem el plafó informatiu de la ruta.

Seguint les indicacions que trobareu en tot l’itinerari, ja siguin banderoles o fites de seguiment, podreu fer la ruta i gaudir d’una bona passejada per un entorn natural i protegit com és el Parc Natural del Montseny, sempre sense desviar-vos del camí senyalitzat i respectant en tot moment la flora i la fauna de l’entorn. En aquest sentit, la ruta disposa de diverses variants exclusives per a senderistes, ja sigui perquè el seu pas té lloc per propietats particulars on no és permes el pas de bicicletes, ja sigui per l’impacte que pot tenir la circulació rodada sobre el medi. Per aquest motiu, els usuaris interessats en fer la ruta en bicicleta cal que estigueu atents a les indicacions.

Variant bicicletes

El tram per a ciclistes consisteix principalment en seguir per la carretera BV-5301 en direcció ascendent. En aquest cas, la longitud del tram és d’11,9, dels quals es salva un desnivell de pujada de 995 m i un de baixada de 401 m. Des del punt d’inici cal seguir per la carretera en direcció El Brull i Seva, fins a trobar el trencant cap a Les Illes, on una banderola vertical de la ruta indica el canvi de direcció. Abans, però, durant l’itinerari de pujada es trobaran fins a 3 banderoles més que reforcen el seguiment, i que coincideixen amb els punts on la variant per senderistes es creua o segueix el mateix camí que per als ciclistes. Aquesta variant té lloc sobre asfalt fins al càmping de les Illes, on hi ha la font de les Nàiades, i des d’on s’inicia l’ascens per pista forestal. Al final del tram, s’arriba, primer, a la Font Bona, el naixement de la Tordera, i pocs metres més amunt, a Sant Marçal. Si bé bona part del tram en bicicleta té lloc per via asfaltada, entre el càmping de les Illes i Sant Marçal es circula per una pista forestal on es fa recomanable l’ús de la bicicleta tot terreny (BTT).

Variant senderista

Des del punt d’inici de la ruta divisareu a l’altre costat de la carretera la primera banderola de seguiment on desvia els usuaris de bicicleta dels senderistes. En aquest cas, si es fa a peu, l’itinerari és molt exigent, amb 11,1 km de longitud, dels quals es salva un desnivell de pujada de 879 m i un de baixada de 287 m. Durant bona part d’aquest inici de ruta el traçat és compartit amb el GR-5, pel que les marques de seguiment de la ruta i del GR (vermelles i blanques) co-existeixen.

Per començar la ruta es descendeix uns metres fins a Can Pau, per on es passa just pel costat i on el camí es va convertint en un sender fins a les pistes esportives. D’es d’aquest punt, es segueix per un sender fins a connectar amb la carretera BV-5301, per on cal caminar uns 300 metres fins al restaurant Can Besa. Des del restaurant s’inicia un descens, primer en asfalt i després en pista forestal, que condueix fins a la mateixa Tordera, la qual es manté a l’esquerra fins al Pont de la Llavina, per on es creua a l’altre riba. Seguint les indicacions, es continua per pista forestal, deixant el molí de la Llavina molt a prop i separant-se del GR-5, fins a tornar a trobar la carretera BV-5301, la qual cal creuar.

Des d’aquest punt, aproximadament ja a la meitat del tram, la ruta es comença a enfilar, primer per les pistes forestals d’accés a Can Fortà, Cal Senyor o Can Riera Moliner, i després per l’antic camí de Montseny d’Amunt cap a Sant Marçal, un antic sender recuperat que permet un agradable passeig entre els boscos del Montseny i que fa travessar llocs com el Sot de Cortils, que en funció de la quantitat d’aigua farà fer equilibris per no mullar-se els peus. Aquest sender condueix fins a la carretera de les Illes, per on caldrà caminar per asfalt uns 900 metes, amb la Tordera ben aprop, fins a la Font de les Nàiades, on es pot reposar i beure un bon glop d’aigua. Des d’aquest punt, on hi ha un càmping, la ruta continua per pista forestal fins a la Font Bon Bona, el naixement de la Tordera, i Sant Marçal, on finalitza el tram i on hi ha un altre plafó de la ruta.

Detalls del tram

Bicicleta
Nivell
Molt exigent
Distància
11,9 km
Desnivell +
995 m
Desnivell –
401 m
Senderisme
Nivell
Molt exigent
Distància
11,1 km
Desnivell +
879 m
Desnivell –
287 m

Imatges