Benvinguda Tardor!

El dia 22 de setembre entrem oficialment a la Tardor astronòmica, que s’allargarà fins el dia 21 de desembre amb el solstici d’hivern. Durant tot aquest període de temps observarem importants canvis en el paisatge i en el temps, i si aprofiteu per fer algun tram de la Tourdera, segur que captareu alguna imatge de postal!

El fet més vistós de la tardor és la caiguda de la fulla dels arbres caducs. Al Montseny, on neix el riu Tordera, hi ha grans extensions de fagedes i castanyedes, que en aquesta època es tenyeixen de colors grocs i vermellosos, just abans de perdre tota la fulla. Aquests tipus d’arbres, sempre els trobarem en ambients obacs i frescos, com els vessants encarats a nord, els boscos de ribera, etc. Tots els trams més alts de la Tourdera, als municipis de Montseny i d’Arbúcies, es troben plagats d’aquests boscos tant màgics!

Fotografia de la Font Bona (naixement del riu Tordera), a Sant Marçal, durant la tardor

Si bé realitzar caminades o pedalades pel medi natural és molt relaxant de per si, fer-ho a la tardor, amb la caiguda de les fulles dels arbres caducs encara ho és més. A la Tourdera tenim grans masses forestals on podreu gaudir d’aquesta època de l’any i d’aquest espectacle de colors i textures. Gran part de les vessants més obagues del Montseny estan plenes de fagedes i castanyedes, que ens donen aquest paisatge de colors groguencs i vermellosos tant característics i hipnotitzants. Si bé el punt de la ruta més característic i emblemàtic per observar aquest fenomen és el naixement del riu Tordera, a la Font Bona de Sant Marçal, existeixen molts altres punts on observar la caiguda de la fulla.

Imatge de tardor del Monseny

I què en penseu dels fruits de la tardor? Castanyes, bolets, panellets, carbasses i un llarg etcètera de productes gastronòmics que ens recorden el recolliment de la llar, les converses en família, etc. Això si, recordeu que no podeu agafar castanyes de tot arreu, ja que en molts casos n’és prohibida la seva recol·lecció, pel que heu d’estar atents als cartells que us avisin. O també heu de ser respectuosos amb la recol·lecció de bolets. Nosaltres, us proposem que feu una passejada per algun tram de la ruta i que gaudiu del paisatge i deixeu que els fruits del bosc segueixin el seu cicle de vida natural.

Imatge d’un castanyer durant l’estiu, quan comença a preparar el fruit (la castanya)

I una altra de les coses que més ens agraden de la tardor són les tradicions. Des de la diada de Tot Sants, és a dir, el dia en el que recordem els nostres avantpassats, fins a la castanyada, una festa que en realitat deriva dels antics àpats funeraris, on hi havia abundant presència de llegums i fruita seca i on s’elaboraven pans a base d’aquests ingredients. De fet, aquests pans també han acabat derivant en una altra de les nostres més arrelades tradicions de tardor, els panellets. Tots aquests àpats tenien un sentit simbòlic de comunió amb les ànimes dels difunts.

Sortidors de la Font Bona (naixement del riu Tordera)

Esperem que gaudiu de la tardor per algun tram de la ruta de la Tordera i que “tasteu” aquesta estació tant especial. Recordeu que podeu aprofitar per acostar-vos en algun dels establiments propers i de proximitat a comprar panellets, castanyes, boniatos, etc., i fer així que l’escapada resulti tota una experiència! Us animeu a visitar la Tourdera per la tardor?

Facebook
Twitter
Categories