La Tourdera: una ruta entre el Montseny i la mediterrània

Malgrat molts de vosaltres ja ho sabeu, sempre és bo recordar la filosofia del projecte Tourdera i la implicació de les diferents administracions que fan possible el projecte. És per això que us hem preparat aquest petit article, que us ajudarà a entendre millor el projecte i els seus beneficis per al territori.

Des de fa uns anys, el Consell Comarcal de la Selva, juntament amb 18 ajuntaments de la conca de la Tordera, coordina el desenvolupant el projecte Tourdera, també conegut com la Ruta de la Tordera i riera d’Arbúcies. Per fer-ho, el consell té signat amb cadascun dels ajuntaments un conveni de col·laboració i anualment realitza una reunió de seguiment amb tots ells per valorar les accions efectuades i preveure’n de noves.

El projecte Tourdera, que neix amb l’objectiu de fomentar el desenvolupament territorial dels municipis participants, consisteix en una ruta, per fer a peu o en bicicleta, que ressegueix els cursos fluvials de la Tordera i de la riera d’Arbúcies. Amb la ruta, s’aconsegueix un moviment de visitants pel territori que fan la ruta, que al final acaben incidint en economies locals dels municipis: restauració, pernoctacions, guiatges, lloguers, etc.

Tram de la Tourdera al poble de Tordera

Precisament, aquest any s’ha activat un directori d’empreses a la pàgina web per tal que els usuaris puguin preparar la ruta i preveure els llocs on pernoctaran, dinaran, llogaran les bicicletes, etc. Qualsevol empresa dels municipis participants a la ruta hi pot participar, facilitant les dades necessàries i el consentiment per publicar-les. Si ets empresari de la zona i t’interessa, no ho dubtis i posa’t en contacte amb nosaltres!

Empresa de lloguer de bicicletes a Santa Maria de Palautordera (Foto: Rutatur)

En general, el projecte Tourdera pretén ajudar en la dinamització dels municipis interiors, que per si sols tenen poca capacitat d’atracció de visitants, però alhora també cerca complementar l’oferta dels municipis litorals, que ja reben per si sols molts visitants, però que necessiten diversificar la seva oferta per ser més atractius. De fet, relacionat amb aquest article, recentment diferents mitjans s’han fet ressó del projecte i del seu paper com a element de dinamització territorial, com el Punt Avui, el Gerió Digital, Les Vegueries.cat, el canal Girona Notícies o el Canal Ajuntament.

Visita guiada al Parc Natural del Montseny

A la pàgina web del projecte es pot accedir a tota la informació de la ruta, amb plànol detallat, punts d’interès, afectacions, descripció detallada dels trams, etc. Es tracta d’una ruta que, globalment, supera els 200km de recorreguts, té la seva pròpia senyalització i es troba molt ben connectada amb fins a 9 estacions de tren.

Estació de tren de Maçanet – Massanes (Foto: Va de Bici, grupet de cicloturisme)

La Tourdera, com hem dit, té lloc pels 18 ajuntaments participants, que formen part de les comarques de La Selva, el Maresme i el Vallès Oriental, de les províncies de Girona i Barcelona. També pots seguir l’actualitat del projecte a través dels perfils de les xarxes socials (Facebook, Twitter i Instagram). Foto de portada: Jordi Rierola.

 

 

Facebook
Twitter
Categories