Consells de civisme a la natura

A tots ens agrada quan fem excursions al medi natural trobar-nos-ho tot net, en un ambient tranquil, relaxat, etc. Per tant, tots hem de vetllar per fer-ho possible i per alterar el mínim l’espai que visitem. En aquest article us hem volgut fer un petit recull de consells i recomanacions per quan feu una ruta en un espai natural, ja sigui a la nostra Tourdera o en qualsevol altre zona de lleure en el medi natural.

Tots hem estat testimonis, en algun moment o altre, de comportaments incívics vers el medi natural i, fins i tot, vers la seguretat de les persones. Es tracta de comportaments com generar sorolls, no dipositar els residus en llocs adequats (o emportar-se’ls a casa), generar molèsties o perjudicar directament a la flora i la fauna, generar molèsties a altres persones (per exemple a residents locals), desenvolupar comportaments de risc com fumar o encendre foc en zones amb risc d’incendi, etc… Tot i que no tothom té els mateixos llindars i límits, hi ha uns mínims de civisme als espais naturals que cal que tots tinguem en compte.

Consells a tenir en compte per tal que la nostra activitat a l’aire lliure generi el mínim impacte:

  1. Tots els residus que generem en una visita al medi natural hem de preveure que ens els hem d’emportar amb nosaltres fins a poder dipositar-los adequadament.
  2. Si porteu els vostres animals domèstics, sempre els heu de portar lligats i cuidar la seva hidratació. Heu de vetllar pel seu benestar, però també pel dels animals salvatges, animals de pastura, etc.
  3. Si viatgeu amb el vostre vehicle privat, sempre heu d’aparcar a les zones habilitades per aquesta finalitat i mai fer-ho en marges de camins, etc.
  4. No us heu de desviar mai del recorregut marcat, no només per no pèrdre-us, sinó també perquè podeu envair propietats privades, trepitjar zones que poden afectar a la fauna i la flora, etc.
  5. Eviteu banyar-vos al riu si no és que la zona està habilitada per fer-ho, ja que podem alterar l’entorn i la tranquil·litat de les espècies que hi viuen.
  6. Està totalment prohibit encendre foc per norma general, i sobretot en períodes de sequera.
  7. No us endugueu res que no us pertoqui, com pedres, plantes o animals. Gaudiu de cada cosa, però deixeu-la al lloc que li toca.

Des de la web de la xarxa de Parcs Naturals han editat una sèrie de materials gràfics, molt il·lustratius per alguns dels consells que us hem donat i que podeu visualitzar a continuació. Esperem que amb aquest article, totes les rutes i visites que feu siguin més respectuoses i agradables per a tothom!Facebook
Twitter
Categories