Consells per a la prevenció d’incendis per aquesta temporada d’estiu

Malgrat que les pluges de les darreres setmanes ens han allunyat de la situació d’extrema sequera que estàvem patint, encara ens trobem en un escenari d’excepcionalitat per la sequera i, alhora, estem entrant als mesos més calurosos i on el perill d’incendi forestal és extrem. És per això que us hem preparat aquest petit article sobre bones pràctiques per a la prevenció d’incendis forestals mentre visiteu un espai natural o feu un tram de la Tourdera.

La Tourdera es troba majoritàriament en un context plenament mediterrani, on els incendis forestals, amb la presència de grans masses forestals i sequeres extremes durant l’estiu, poden suposar un greu perill per les persones i els ecosistemes. Per això, i en els dies en els que ens trobem, hem pensat que seria interessant fer-vos arribar alguns consells per tal de disminuir el risc d’incendi:

– No llenceu burilles enceses ni llumins, ni caminant ni per la finestra del cotxe.

– Si aneu al medi natural amb vehicle particular, aparqueu bé, sense envair camins i pistes. Cal deixar lliures les vies d’accés perquè hi puguin circular els vehicles d’emergència. S’ha d’aparcar als espais habilitats, i sempre fora de les finques particulars.

– No circuleu amb vehicles fora dels camins autoritzats, ni els estacioneu sobre herbes seques. Al Parc Natural, segueix les indicacions dels cartells i senyals del parc. No accedeixis a àrees restringides i respecta les prohibicions establertes. Aquestes mesures existeixen per protegir tant la natura com la teva seguretat.

– Ara que s’acosta Sant Joan, no llanceu coets, petards, focs d’artifici, globus (com ara fanalets) o altres artefactes que continguin foc en zones de perill, ni que sigui a camp ras, ni en terrenys agrícoles ni, sobretot, en urbanitzacions envoltades per bosc ni a menys de 500 metres de zones boscoses. Més consells sobre pirotècnia.

– No utilitzeu barbacoes que no estiguin autoritzades. Recordeu que han de ser d’obra i amb mataguspires. No enceneu fogueres ni cuineu fora de llocs autoritzats: en aquests casos porteu el menjar preparat de casa.

– No deixeu mai escombraries ni deixalles al bosc. Utilitzeu els serveis de recollida i els contenidors adients o guardeu les restes d’aliments generats en una bossa de deixalles i lemporteu-vos-la a casa.

– No abandoneu al bosc ampolles i objectes de vidre.

– Informeu-vos de les èpoques de màxim risc d’incendi.

– En cas que observeu un incendi forestal o una columna de fum dins la forest, és important avisar al més aviat possible algun dels serveis d’emergència més pròxims, com Agents Rurals, Bombers, Mossos d’Esquadra o Protecció Civil.

– Col·laboreu amb els col·lectius professionals de vigilància i prevenció d’incendis forestals.

 

Si us trobem enmig d’un incendi forestal, cal que tingueu en compte els següents consells d’actuació:

– Si veieu un incendi, aviseu urgentment al 112 o a l’autoritat més propera.

– Si el foc és petit, intenteu apagar-lo amb aigua, branques o sorra sobre la base de les flames. Després de sufocar el foc, tapeu les brases i netegeu de branques el voltant.

– Si us sorprèn el foc, allunyeu-vos-en en direcció oposada al fum. Respireu pel nas procurant cobrir-lo amb un drap mullat.

– No busqueu refugi en llocs profunds i fugiu sempre pendent avall, el foc puja vessant amunt com per una xemeneia, o en direcció perpendicular a l’avanç del foc.

– No intenteu creuar les flames, hi podeu quedar atrapat. Si no hi ha més sortida, creueu per on el front sigui més feble.

– Si el foc us atansa, situeu-vos a la zona ja cremada sempre a esquena del vent dominant.

– Si se us encén la roba, no correu: rodeu sobre el sòl i, si teniu una manta, utilitzeu-la per cobriu-vos, el foc s’extingirà per falta d’aire.

I recordeu, si necessiteu ajuda o voleu comunicar una emergència, el primer que heu de fer és trucar al 112 sempre que sigui possible.
Per a més informació: http://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/medi-natural/incendis-forestals/
Facebook
Twitter
Categories