Senderisme i bicicleta, amb seguretat!

Si estàs pensant en fer una ruta, ja sigui a peu o en bicicleta, has de tenir en compte uns quants consells bàsics abans de sortir al medi natural. La pràctica del senderisme o la bicicleta amb seguretat no és difícil, però gran part del que et pugui passar depèn de tu, de les teves accions i decisions, així que et recomanem llegir els consells que et donem en aquest article. Foto de portada: Vadebici.

1 – Planifica la teva activitat

Primer de tot, escull una activitat adequada per tu o pel grup amb qui tinguis previst anar. Calcula horaris, distàncies i desnivells. A la Tourdera us oferim tota la informació per trams (de nucli de població a nucli de població) o per la ruta sencera (amb diferents modalitats).

No oblidis també consultar la previsió meteorològica. A la pàgina d’inici de la Tourdera teniu un destacat amb la Previsió i avisos meteorològics del Meteocat.

És molt recomanable preparar un pla alternatiu per si has d’escurçar l’activitat per qualsevol imprevist.

I, finalment, però molt important, és sempre avisar d’on vas i l’horari que tens previst tornar, especialment si vas sol.

Foto: Jordi Rierola

2 – Equipa’t bé!

Assegura’t de portar el material necessari per realitzar la ruta, encara que sembli molt lògic, és important repassar-ho tot abans de sortir! Algunes recomanacions que us fem és portar calçat apropiat (i còmode), roba d’abric, paravents, gorra i protector solar, telèfon mòbil (i càrregador) i una petita farmaciola farmaciola.

No oblidis també a portar sempre aigua i menjar.

Si aneu en bicicleta, porteu l’equipatge adequat, utilitzeu el casc i respecteu la prioritat dels vianants i les normes de circulació.

I, finalment, et recomanem sempre portar un mapa, una brúixola i/o un GPS. Qualsevol eina d’orientació et pot servir en cas de pèrdre’t.

Foto: Jordi Rierola

3 – Actua amb prudència

Sempre has de començar l’activitat a una hora prudent i que sàpigues que et donarà temps de fer-la i tornar amb seguretat.

Si vas en grup, valora sempre les capacitats de cadascú i analitza si s’ho estan passant bé i estan gaudint de l’activitat.

No et separis mai del grup, ni deixis mai a ningú enrere.

Davant de qualsevol imprevist, valora sempre donar la volta, tornar un altre dia o realitzar alternatives més curtes i segures.

Hidrata’t bé i constantment, així com protegeix-te del sol.

Ves-te guiant constantment amb els mapes, GPS, etc., per assegurar-te que vas sobre l’itinerari previst i en el temps calculat. Recorda que la Tourdera és membre ORG de wikiloc, el que farà que sempre puguis estar ben geolocalitzat sobre un mapa amb els tracks de la Tourdera.

Foto: Tourdera

4 – Si vols fer-ho còmode, contracta un guiatge!

Si ets dels que no t’agrada preparar-ho tot, estar pendent de no deixar-te res, etc., pots contractar un guiatge, on sempre aniràs acompanyat per un expert i et recordarà tot allò que hagis de tenir en compte. Pensa que la figura del guia sempre vetllarà per tu i pel teu benestar i seguretat.

Et recomanem aquest article sobre els guiatges que vàrem publicar fa uns dies!

Passejada guiada en un tram de la Tourdera al Parc Natural del Montseny (Font: Xarxa de Parcs de la Diputació de Barcelona)

 

I recorda, practicar senderisme o bicicleta amb seguretat és la teva decisió, però també la teva responsabilitat!

Facebook
Twitter
Categories