Tram Arbúcies – Sant Marçal

Descripció del tram

El tram Arbúcies – Sant Marçal és un tram molt exigent, que va dels 12km si el feu per les variants exclusives per senderistes, o bé de 15km si el feu pels camins aptes per bicicletes. A aquesta distància, cal sumar el fet que els desnivells acumulats positiu són importants, al voltant dels 1000m. Tanmateix, l’esforç mereix la pena perquè l’ascens té lloc en un entorn de gran bellesa, inclòs dins del Parc Natural del Montseny. Sobretot, tingueu en compte que hi ha variants exclusives per a senderistes on és prohibit accedir amb la bicicleta.

A l’inici del tram, al centre d’Arbúcies, disposareu de difernts llocs d’aparcament i d’una bona oferta de serveis com restauració, comerç, etc… La ruta comença a la placeta que hi ha a l’encreuament entre el carrer del Vern i el carrer de Sant Jaume, on trobareu el plafó informatiu de la ruta i les primeres indicacions de seguiment. Recordeu que podreu fer la ruta i gaudir d’una bona passejada per un entorn natural i protegit, sempre sense desviar-vos del camí senyalitzat i respectant en tot moment la flora i la fauna de l’entorn.

Variant bicicletes

El tram per a ciclistes té una longitud de 15 km, dels quals es salva un desnivell de pujada acumulats de 891 m i un de baixada acumulada de 90 m, pel que cal considerar-lo un tram molt exigent. Igual com amb la variant senderista, la ruta s’inicia a a Arbúcies, entre els carrers del Vern i de Sant Jaume, en una petita plaça. A Arbúcies podeu aprofitar per aprovisionar-vos, ja que us espera un llarg recorregut fins a Sant Marçal.

En general, primer fareu un petit tram de ruta urbana per dirigir-vos de seguida cap a la riera d’Arbúcies, on trobareu un passeig al costat de la riera que malgrat tenir alguns trams d’escales, al costat d’aquestes s’han habilitat unes petites rampes per on podeu fer passar les bicicles. Durant aquests trams compartits, d’amplada restringida, cal que respecteu sempre els usuaris que van a peu, per això recomanem que a les rampes al costat de les escales baixeu de la bicicleta i la porteu al costat. Seguint el camí us trobareu de seguida al Molí de les Pipes, on hi ha una font, un restaurant i un interessant pont que no us podeu perdre. Des d’aquest punt, la ruta ja enfila la pujada per una pista forestal que us portarà fins a Sant Marçal, en una varietat de paisatges molt interessant, des d’ambients mediterranis com les suredes al principi, fins a les fagedes als punts més alts, pròpies d’ambients més humits i centreeuropeus.

Una vegada arribeu a Sant Marçal, trobareu l’ermita de Sant Marçal, amb un petit restaurant al costat, i també us podreu dirigir, a escassos 150 m, a la Font Bona, el naixement de la ruta de la Tordera.

Variant senderista

L’ascens a peu des d’Arbúcies fins a Sant Marçal és una ruta molt exigent, de 12,2 km de longitud, amb un desnivell acumulat de pujada de 936 m i un de baixada de 128m. L’inici de la ruta és al plafó que trobareu a Arbúcies, entre els carrers del Vern i de Sant Jaume, en una petita plaça. Seguint les indicacions passareu per la plaça de la Vila, on hi ha l’ajuntament i un arbre monumental, i us dirigireu de seguida cap a la riera d’Arbúcies, on enfilareu de seguida pel un passeig pel costat de la riera molt agradable i fresc durant l’estiu. Aquest passeig us portarà fins al Molí de les Pipes, on trobareu un antic pont de gran valor, una font i un restaurant on agafar forces per començar la pujada.

Al Molí de les Pipes us trobareu que la ruta de la Tordera coincideix amb el sender local 84, també anomenat “Camí Marçaler”, que us acompanyarà ja fins al final del tram, a Sant Marçal. Durant l’ascens primer us trobareu boscos de caire més mediterrani, amb suredes principalment, que a mida que aneu guanyant alçada es convertiran en castanyedes i, sobretot, amb impressionants fagedes que a la tardor us deixaran bocabadats. L’itinerari senderista que seguireu, us permetrà separar-vos en nombroses ocasions de les pistes forestals per passar per camins enmig del bosc per indrets tant interessants com el Sot de la Ginesta, entre d’altres. Durant la caminada heu de respectar en tot moment la natura i no desviar-vos mai dels camins senyalitzats, ja que en nombroses ocasions passareu per finques privades. A l’apartat recomanacions podeu consultar consells de seguretat i de respecte a la natura.

Al final de l’itinerari passareu molt a prop de l’ermita de Sant Marçal, que mereixerà una visita i, alhora, podreu acostar-vos al restaurant que hi ha al costat i que us pot servir per recuperar forces. Finalment, un cop arribeu al coll de Sant Marçal, on acaba la ruta, podeu desviar-vos 150 m per arribar a la Font Bona, el naixement del riu Tordera, on us podreu refrescar i gaudir de l’entorn.

Detalls del tram

Bicicleta
Nivell
Molt exigent
Distància
15,1 km
Desnivell +
891 m
Desnivell –
90 m
Senderisme
Nivell
Molt exigent
Distància
12,3 km
Desnivell +
936 m
Desnivell –
128 m

Imatges