Tram Blanes – Malgrat de Mar

Descripció del tram

ATENCIÓ: EL PETIT TRAM PER ACCEDIR A LA DESEMBOCADURA DE LA TORDERA PER LA BANDA DE BLANES ESTÀ TALLAT AL PAS COM A MESURA DE PROTECCIÓ DE LA FAUNA. PER LA BANDA DE MALGRAT, TANMATEIX, ES POT ACCEDIR A L’AGUAIT D’OBSERVACIÓ DE FAUNA. CONSULTEU EL MAPA DE L’ITINERARI PER MÉS INFORMACIÓ.

El tram de la ruta de la Tordera entre Blanes i Malgrat de Mar és un passeig molt planer, d’11 quilòmetres de recorregut, que té lloc per pistes forestals, pràcticament en tot el seu recorregut pel costat del riu Tordera. Tant a Blanes com a Malgrat de Mar disposareu de multitud de serveis turístics, ja que formen part de dues destinacions de primer ordre. Per fer l’itinerari, apte per senderisme i bicicleta, només cal que seguiu la senyalització de la Tourdera i les marques de seguiment grogues en pintura.

Poc després d’haver iniciat el recorregut (llera de Blanes), o poc abans de finalitzar-lo (llera de Malgrat), us recomanem que us desvieu fins a la desembocadura del riu Tordera, un important espai natural que aprofiten multitud d’aus migratòries per fer parada en el seu camí cap al sud. És per aquest motiu que, tant a la desembocadura com a la resta del recorregut, heu de fer cas a totes les recomanacions de respecte de la natura. Trobareu indicacions amb banderoles de seguiment que us indiquen el desviament cap a la desembocadura des dels dos costats del riu.

Més informació del tram…

Per fer el tram entre Blanes i Malgrat de Mar començareu el recorregut davant de Sa Palomera, el conegut punt on es considera que comença la Costa Brava. Més concretament, la ruta comença davant de la Plaça Catalunya, on hi ha l’oficina de turisme i on trobareu el plafó de la ruta. Al mateix plafó ja trobareu una placa que us indica el camí que heu de seguir per començar. Durant els primers centenars de metres del recorregut, veureu que la ruta va pel passeig marítim de la platja de s’Abanell. Però heu d’estar atents si feu la ruta a peu o en bicicleta, ja que en el primer cas els senderistes aniran per sobre del passeig, mentre que els ciclistes van pel carril bici. Per fer la ruta, només cal que seguiu totes les senyals de la ruta (banderoles de seguiment) i les marques de pintura grogues. El codi de seguiment d’aquestes marques grogues són els típics de qualsevol itinerari senyalitzat amb pintura: un ratlleta indica que esteu en el bon camí, una creu que esteu en camí equivocat i una marca en angle de 90º us indica un canvi sobtat de direcció o gir.

Abans d’acabar el passeig de s’Abanell, veureu que la ruta s’endinsa per dins del barri dels Pins, sempre seguint la senyalització, agafant l’Avinguda Vila de Madrid, per anar a buscar el riu Tordera. Durant tot aquest tram urbà, les banderoles que us trobareu són de petit format sobre fanals d’enllumenat o senyals de trànsit, mentre que a l’abandonar l’àmbit urbà ja són les típiques banderoles amb pals de fusta. Quan arribeu al riu Tordera, us trobareu una banderola que us oferirà la possibilitat d’arribar fins a la desembocadura de la Tordera, però actualment el camí està tallat al pas de les persones per a protecció de la fauna. Allà hi ha la llacuna que es forma abans d’abocar les seves aigües al mar i que acull una important presència d’aus, que requereixen pau i tranquilitat.

Reprenent el camí, heu de seguir la pista paral·lela al riu Tordera, sempre seguint la senyalització, fins que arribareu a la carretera de Palafolls a Blanes. En aquest punt, trobareu una rampa amb una banderola que us indica el camí cap al pont i que us permetrà creuar el riu amb total seguretat i plenament separats del trànsit rodat de la carretera. A l’altra banda del pont, trobareu una altra rampa que us permetrà accedir a la pista inferior i, allà, heu d’estar atents a la banderola que us indica el camí cap a Malgrat, que és aigües avall de la Tordera. Per una pista forestal, us dirigireu directament cap a les zones d’hortes del delta de la Tordera. Amb les recents obres de reconstrucció del Pont d’en Pixota, després del temporal Glòria del 2020, podeu escurçar camí i creuar pel primer pont que trobareu, just al costat de la línia de ferrocarril.

Una vegada ja esteu de ple a la zona d’hortes, veureu que el camí es segrega de la pista asfaltada per la que heu caminat uns metres. Estigueu atents perquè en pocs metres arribareu al gual del Pla, una zona de pas per la llera de la Tordera on trobareu una banderola. En aquest punt, la ruta deixa el riu Tordera per dirigir-se cap a Malgrat pels camins del Pla i del Mas Bages. Tanmateix, des d’aquest punt, també us podeu dirigir fins a la desembocadura del riu si us desvieu 1,4 quilòmetres, on podreu observar la llacuna des d’un mirador alçat. Una vegada reprengueu el camí, passareu per darrera de les platges de Malgrat, que acullen vegetació de dunes que estan protegides amb tancats i a les quals no heu d’accedir en cap moment (vegeu recomanacions). El tram finalitza a l’estació de tren de Malgrat de Mar.

Detalls del tram

Bicicleta
Nivell
Fàcil
Distància
11,1 km
Desnivell +
8 m
Desnivell –
7 m
Senderisme
Nivell
Fàcil
Distància
11,1 km
Desnivell +
8 m
Desnivell –
7 m

Imatges