Tram Castell de Montsoriu – Arbúcies

Descripció del tram

El tram de la Tourdera entre el Castell de Montsoriu i Arbúcies és un tram d’exigència moderada, que comprèn 8km si el feu per les variants exclusives per senderistes, o 13km si el feu pels camins aptes per bicicletes. Els desnivells acumulats positius són de 178m per als senderistes i de 328 per als ciclistes. Si a l’inici del tram podeu començar per una visita al Castell i gaudir de les bones vistes des de dalt del turó, al final del recorregut us espera la vila d’Arbúcies, que té molt a oferir-vos. Tingueu en compte que hi ha variants exclusives per a senderistes on és prohibit accedir amb la bicicleta.

A l’inici del tram, al Castell de Montsoriu, disposareu d’aparcament als peus del Turó (Coll de Castellar), però no podreu pujar al castell amb cotxe perquè està prohibit. Haureu de pujar seguint l’itinerari marcat, que per les bicicletes és una pista en la qual trobareu una cadera perquè no hi passin els cotxes, i pels senderistes és un corriol molt interessant per dins del bosc… En qualsevol cas, tots dos itineraris estan senyalitzats i no presenten cap dificultat de seguiment. Per dirigir-vos cap a Arbúcies i seguir el tram, també trobareu totes les indicacions pertinents i la imatge de la Tourdera us acompanyarà en tot moment. Finalment, recordeu que podreu fer la ruta i gaudir de la passejada per un entorn natural i protegit (Parc Natural del Montseny), però sempre sense desviar-vos del camí senyalitzat i respectant en tot moment la flora i la fauna de l’entorn.

Variant bicicletes

El tram per a ciclistes té una longitud superior a la dels senderistes, concretament són 13 km d’itinerari, dels quals es salva un desnivell de pujada acumulats de 328 m i un de baixada acumulada de 641 m, pel que cal considerar-lo un tram també un tram de dificultat moderada. Igual com amb la variant senderista, la ruta s’inicia al Castell de Montsoriu, pel que si heu vingut amb vehicle l’haureu d’aparcar al pàrquing que hi ha a la base del turó (Coll de Castellar) i pujar fins al Castell. I, a dalt, podeu aprofitar per fer una visita (per més informació consulteu la web del castell) o, sobretot, gaudir de les vistes panoràmiques de tot l’entorn.

ATENCIÓ: poc després de baixar del Turó de Montsoriu, concretament a l’alçada del turó de la Geneta, us trobareu amb una tanca per impedir el pas de vehicles motoritzats. Aquesta tanca presenta una obertura per on podeu passar la bicicleta i poder seguir el camí sense problema. Podeu veure una imatge de la tanca a la galeria d’imatges.

Tingueu en compte que poc abans d’arribar el nucli urbà d’Arbúcies, haureu de circular per un tram de 360 metres que té lloc per la carretera GI-552, on el volum de trànsit és més gran i heu de prendre totes les precaucions necessàries. Una vegada superat aquest punt, ja entrareu a arbúcies pel Passeig de Palacagüina que us portarà directament al centre d’Arbúcies, on trobareu allotjament, comerços, restaurants, etc., i equipaments municipals tant interessants com el museu de la Gabella (museu etnològic del Montseny), entre d’altres.

Variant senderista

El recorregut del tram de la Tourdera des del Castell de Montsoriu fins a Arbúcies per senderistes és de dificultat moderada, de 8 km de longitud, amb un desnivell acumulat de pujada de 178m i un de baixada de 477m. L’inici de la ruta és al plafó que trobareu al Castell de Montsoriu, pel que si veniu amb cotxe haureu d’aparcar al Coll de Castellar, on hi ha un aparcament públic. Aleshores, des de l’aparcament, haureu de pujar fins al castell, on podeu aprofitar per fer-li una visita (per més informació consulteu la web del castell) i, sobretot, gaudir de les vistes panoràmiques que us ofereix de tot l’entorn. Seguint les indicacions que trobareu a dalt, mitjançant fites, haureu d’iniciar el camí cap a Arbúcies per un corriol al mig del bosc, senyalitzat amb fites de seguiment.

La major part d’aquest tram discorre per paisatges boscosos, en molts casos suredes, fins que poc abans d’arribar a Arbúcies, a l’entorn del Morer, travessareu per uns prats de dall on trobareu plafons interpretatius. Aquests hàbitats, com podreu consultar, són molt interessants a nivell de biodiversitat ja que acullen una gran quantitat d’espècies, algunes de les quals poc freqüents. És important, com en tot el recorregut, que no us desvieu del camí i feu cas de les recomanacions de respecte a la natura.

Ja al final del tram arribareu a Arbúcies on trobareu allotjament, comerços, restaurants, etc., i equipaments municipals tant interessants com el museu de la Gabella (museu etnològic del Montseny), entre d’altres.

Detalls del tram

Bicicleta
Nivell
Moderada
Distància
13,1 km
Desnivell +
328 m
Desnivell –
641 m
Senderisme
Nivell
Moderada
Distància
7,9 km
Desnivell +
178 m
Desnivell –
477 m

Imatges