Tram Gualba – La Batllòria

Descripció del tram

El tram Gualba – La Batllòria és un tram fàcil, de poc més de 6 quilòmetres de longitud, en el qual es circula per l’antic camí ral de Gualba i el PR-C 211, en un passeig majoritàriament de baixada fins a La Batllòria. Es tracta d’un itinerari d’enllaç des del poble de Gualba fins a l’itinerari principal de la ruta de la Tordera, que en aquest cas coincideix en el seu pas per La Batllòria. L’inici del tram té lloc al poble de Gualba, concretament a la plaça Joan Ragué i Camps, davant de l’ajuntament del municipi, des d’on es disposa d’aparcament, serveis diversos i on trobareu també el plafó de la ruta. Molt a prop hi ha el punt d’informació turística de Can Figueres, on us informaran del que necessiteu de Gualba.

A la cantonada de la plaça, davant de l’ajuntament, trobareu la primera banderola de seguiment de la ruta, que us indicarà el camí per sortir del poble i on veureu que els usuaris en bicicleta i els senderistes haureu de seguir dues direccions diferents de sortida, per no tenir problemes amb les direccionalitats i el trànsit dels carrers de la vila. Durant tot l’itinerari, trobareu banderoles de seguiment o fites, que us permetran seguir la ruta i gaudir d’una bona passejada per l’entorn natural dels primers contraforts Montseny. Durant l’itinerari, no us desvieu del camí senyalitzat i respecteu sempre les recomanacions de seguretat i de respecte de la natura.

Més informació del tram…

Aquest tram de Ruta de la Tourdera, entre la vila de Gualba i el nucli de La Batllòria, excepte en els primers metres de sortida del poble, és compartit en tot el seu recorregut amb senderistes i usuaris de la bicicleta. Davant de l’ajuntament de Gualba trobareu un plafó informatiu amb les dades de la ruta i els punts d’interès que us trobareu. En total, es tracta de 6,3 quilòmetres de recorregut, amb un desnivell de baixada acumulat de 105 metres, pel que la dificultat es molt baixa. A l’inici de la ruta trobareu una banderola de seguiment que us indicarà el camí a seguir, tant si aneu amb bicicleta o si aneu a peu; es tracta de menys de 600 metres de recorregut pràcticament en paral·lel. Gran part de l’itinerari veureu que té un traçat compartit amb la ruta del Camí Ral de Gualba i el PR-C 211, des del poble fins a l’estació de tren, pel que les marques de seguiment de la Tourdera i d’aquesta ruta co-existeixen.

Una vegada sortiu del poble, aproximadament a la zona del CAP (Centre d’Atenció Primària), la ruta s’endinsa per una zona verda paral·lela a la riera. En un primer tram es travessa la riera de Gualba, per una zona d’elevat interès paisatgístic, passant per Les Cases Blanques i Can Joan Vernedes, en pista forestal fins a trobar el trencant de l’antic camí ral. En aquest moment el traçat es converteix en un sender d’amplada considerable, que travessa el torrent de Can Sivina, mitjançant una passera amb barana, en un tram de gran atractiu i ben resguardat del sol per les cobertes dels arbres.

Seguint per la ruta, us dirigireu cap a la zona del Rieral de la Barceloneta, tot un tram on l’itinerari passa per pistes forestals que enllacen diferents masies (Can Pere Maimó, Vil·la Maria, Can Cortina, etc.), entre les quals hi ha el Restaurant Can Pascual, que disposa també de zona de picnic, o l’hotel Masferrer, situat a Can Masferrer. Per tant, es tracta d’un tram de ruta d’elevat interès i en el que trobareu alguns serveis de bar, picnic o hotel. I, seguint l’itinerari en el mateix sentit, arribareu a la carretera BV-5115, a la zona d’accés a la urbanització de Can Pla, en el qual trobareu una banderola de seguiment que us indicarà el camí cap a la Batllòria i l’estació de tren. En aquest punt també tindreu l’oportunitat de dirigir-vos fins a Gualba de Baix, que pertany al mateix terme municipal de Gualba, i que es troba al costat de la Tordera.

Si seguiu en direcció a la Batllòria, arribareu fins a l’estació de tren de Gualba, però heu de prendre precaucions ja que en parts del recorregut es circula en paral·lel a la carretera BV-5115 i a la carretera d’accés a l’estació. Una vegada arribeu a l’estació, travessareu per un pas inferior les vies del tren i, a l’altre costat, seguint les indicacions, arribareu a La Batllòria, que pertany al terme municipal de Sant Celoni. En aquest punt trobareu també diferents serveis de restauració.

Detalls del tram

Bicicleta
Nivell
Fàcil
Distància
6,3 km
Desnivell +
25 m
Desnivell –
105 m
Senderisme
Nivell
Fàcil
Distància
6,3 km
Desnivell +
25 m
Desnivell –
105 m

Imatges