Tram Montseny – Mosqueroles

Descripció del tram

El tram Montseny – Mosqueroles és un tram exigent, d’uns 11-12 quilòmetres de longitud (segons si el feu a peu o en bicicleta), en el qual cal salvar un bon desnivell. El seu inici té lloc al nucli de Monseny, des d’on es disposa d’aparcament i de serveis com l’oficina de turisme, restaurants i allotjaments. Més concretament, s’inicia a la parada d’autobús, just a l’accés de la carretera BV-5301 al nucli urbà, i on trobem el plafó informatiu de la ruta.

Seguint les indicacions que trobareu en tot l’itinerari, ja siguin banderoles o fites de seguiment, podreu fer la ruta i gaudir d’una bona passejada per un entorn natural i protegit com és el Parc Natural del Montseny, sempre sense desviar-vos del camí senyalitzat i respectant en tot moment la flora i la fauna de l’entorn. En aquest sentit, la ruta presenta una variant exclusiva per a senderistes entre Montseny i La Costa del Montseny, en la qual no és permès el pas de bicicletes. Per aquest motiu, els usuaris interessats en fer la ruta en bicicleta cal que estigueu atents a les indicacions i agafeu la variant per a bicicletes en aquest punt.

Variant bicicletes

El tram per a ciclistes consisteix, primerament, en seguir per la carretera BV-5301 en direcció descendent fins a trobar la carretera de La Costa del Monseny, fins al punt on els senderistes i ciclistes es troben i continuen pel mateix recorregut. En aquest cas, la longitud del tram és d’12,5 km, dels quals els pimers quilòmetres són per via asfaltada fins a La Costa del Montseny, on podreu reposar, aprofitar la presència també de serveis de restauració, reposar les reserves d’aigua a la Font del Rector o visitar l’església de Sant Esteve de La Costa. Quan reprengueu el camí, agafareu una pista forestal àmplia i amb molt bones vistes, que us portarà fins a Can Riera Ciuret, on trobareu també un càmping, i després continuareu, primer per una pista asfaltada i després per una de sorra, que us conduirà fins a un dels altres nuclis de Fogars de Montclús, Mosqueroles.

A Mosqueroles podreu visitar l’església de Sant Martí de Mosqueroles i, també, podreu visitar la seu del Parc Natural del Monseny, la Masia Mariona, on a banda d’obtenir informació turística del Parc Natural, també podreu visitar un espai expositiu i un àudio visual. A Mosqueroles també trobareu alguns serveis, així com l’ajuntament de Fogars de Montclús.

Variant senderista

La variant senderista d’aquest tram és d’11,2 km i s’inicia a la creu que hi ha a la carretera d’accés al poble de Montseny. Els senderistes us heu de dirigir directament cap al poble per la mateixa carretera, el qual heu de creuar tot seguint les fites de seguiment de la ruta. Al poble de Montseny, trobareu nombrosos serveis associats a la ruta, com bars, restaurants, oficina de turisme, etc. Així mateix, a peu del camí trobareu la Font del Pujol, on us podreu aprovisionar d’aigua. També al mateix poble podeu dedicar una estona a visitar l’església de Sant Julià de Montseny, nom amb el qual era conegut antigament el poble, o podreu gaudir d’unes impressionants vistes panoràmiques des del mirador de davant l’oficina de turisme.

Una vegada hagueu travessat el poble, us desviareu per un petit sender, coincident amb el GR-5, que deixa el poble de Montseny per la zona de la Font Ferrussa. Durant aproximadament uns 2 quilòmetres, l’itinerari té lloc en un entorn forestal molt agradable, passant per algun agregat de cases com “Les Casetes” o per fondals com el “Sot de Ristronyes”, que a l’estiu us resultarà ben refrescant. Poc abans d’arribar a la Costa del Montseny, la ruta enllaça amb la carretera BV-5119, que ens portarà fins a aquest agregat de Fogars de Montclús, on podreu reposar, aprofitar la presència també de serveis de restauració, reposar les reserves d’aigua a la Font del Rector o visitar l’església de Sant Esteve de La Costa. Quan reprengueu el camí, agafareu una pista forestal àmplia i amb molt bones vistes, que us portarà fins a Can Riera Ciuret, on trobareu també un càmping, i després continuareu, primer per una pista asfaltada i després per una de sorra, que us conduirà fins a un dels altres nuclis de Fogars de Montclús, Mosqueroles.

A Mosqueroles podreu visitar l’església de Sant Martí de Mosqueroles i, també, podreu visitar la seu del Parc Natural del Monseny, la Masia Mariona, on a banda d’obtenir informació turística del Parc Natural, també podreu visitar un espai expositiu i un àudio visual. A Mosqueroles també trobareu alguns serveis, així com l’ajuntament de Fogars de Montclús.

Detalls del tram

Bicicleta
Nivell
Exigent
Distància
12,5 km
Desnivell +
523 m
Desnivell –
640 m
Senderisme
Nivell
Exigent
Distància
11,2 km
Desnivell +
514 m
Desnivell –
636 m

Imatges