Tram Sant Marçal – Arbúcies

Descripció del tram

El tram Sant Marçal – Arbúcies és un tram moderat, que va dels 12km si el feu per les variants exclusives per senderistes, o bé de 15km, si el feu pels camins aptes per bicicletes. Malgrat tractar-se d’una distància més o menys important, la dificultat és només moderada donat que es tracta d’un itinerari de baixada amb molt poc desnivell positiu acumulat. El descens té lloc en un entorn de gran bellesa, inclòs dins del Parc Natural del Montseny. Com s’ha comentat, hi ha variants exclusives per a senderistes on és prohibit accedir amb la bicicleta.

A l’inici del tram, al Coll de Sant Marçal, es disposa d’aparcament i d’un allotjament just al costat de l’hermita de Sant Marçal (no obert tot l’any). La ruta comença al petit aparcament del Coll, una zona d’inici de rutes, entre les que destaca també la pujada al Matagalls. Seguint les indicacions que trobareu en tot l’itinerari, ja siguin banderoles o fites de seguiment, podreu fer la ruta i gaudir d’una bona passejada per un entorn natural i protegit, sempre sense desviar-vos del camí senyalitzat i respectant en tot moment la flora i la fauna de l’entorn.

Variant bicicletes

El tram per a ciclistes té una longitud de 14,9 km, dels quals es salva un desnivell de pujada acumulats de només 85 m i un de baixada acumulats de 891 m, pel que cal considerar-lo de dificultat moderada. En aquest cas, l’inici del descens comença per uns 1200m per la carretera que us indiquen les primeres banderoles que trobeu al coll. Aprofiteu, tanmateix, per visitar la Font Bona (naixement del riu Tordera) i l’ermita de Sant Marçal, on trobareu un restaurant. Una vegada hagueu tastat l’aigua del Montseny, seguiu les indicacions de banderoles i fites de seguiment que trobareu per tota la ruta. De seguida que deixeu la carretera, començareu un descens per pistes forestals entre increïbles fagedes primer, castanyedes i suredes, fins arribar al Molí de les Pipes, on us recomanem que pareu a descansar i a recuperar-vos al restaurant, i sobretot que no deixeu de visitar l’antic pont sobre la riera d’Arbúcies. A partir del Molí de les Pipes, deixareu de trobar les marques que us han acompanyat del sender local del Camí Marçaler, però seguireu trobant les marques de la ruta Tourdera que us portaran fins a Arbúcies, ara ja en tot moment compartint itinerari amb els senderistes que també fan la ruta. Aquest darrer tram de l’itinerari caminareu tota l’estona pel costat de la riera d’Arbúcies en un passeig molt agradable i especialment fresc durant l’estiu, on trobareu més fons, com la Font de la Corbadora.

Variant senderista

El descens des de Sant Marçal fins a la vila d’Arbúcies, si es fa a peu, es pot considerar de moderada intensitat tot i tenir 12,2 km de longitud, ja que només es salva un desnivell de pujada de 114 m, mentre que de baixada en són 918m acumulats.

Des del punt d’inici de la ruta, a la zona d’aparcament del Coll de Sant Marçal, trobareu el plafó informatiu de la Tourdera. Des d’aquest punt, al costat de la carretera, veureu una banderola de seguiment de rutes, on us indica les direccions cap a Montseny o cap a Arbúcies. Seguiu sobretot les indicacions cap a Arbúcies a peu i anireu trobant fites durant tot el recorregut. Abans d’iniciar el recorregut, us recomanem que us acosteu fins a la Font Bona, a escassos 150 metres, ja que és el que es considera el naixement del riu Tordera. Quan reprengueu el camí cap a Arbúcies, passareu també molt a prop de l’hermita de Sant Marçal, que dóna nom al coll, i que també mereix una petita visita. Fins i tot, trobareu al costat un restaurant on prendre alguna cosa o esmorzar abans d’iniciar el descens cap a Arbúcies (assegureu-vos abans dels horaris d’obertura).

Una vegada ben hidratats amb aigua del Montseny de la Font Bona, la ruta descendeix per pistes forestals i corriols, enmig de fagedes, castanyedes i suredes, sempre compartint itinerari amb el sender local número 84, també conegut com “Camí Marçaler”. Durant el descens veureu que us aneu creuant amb els itineraris per les bicicletes, ja que en molts casos les variants senderistes són corriols que us permeten passar pel mig del bosc en petits senders de gran bellesa, descobrint zones tant interessants com el Sot de la Ginesta, etc… Durant la caminada heu de respectar en tot moment la natura i no desviar-vos mai dels camins senyalitzats, ja que en nombroses ocasions passareu per finques privades. A l’apartat recomanacions podeu consultar consells de seguretat i de respecte a la natura.

Un dels punts destacables durant el descens és el Molí de les Pipes, al qual trobareu un nou restaurant on proveir-vos, una font i, especialment, podreu gaudir d’un espectacular pont antic sobre la riera d’Arbúcies que no us podeu perdre. A partir del Molí de les Pipes, deixareu de trobar les marques que us han acompanyat del sender local del Camí Marçaler, però seguireu trobant les marques de la ruta Tourdera que us portaran fins a Arbúcies. Aquest darrer tram de l’itinerari caminareu tota l’estona pel costat de la riera d’Arbúcies en un passeig molt agradable i especialment fresc durant l’estiu.

Detalls del tram

Bicicleta
Nivell
Moderada
Distància
14,9 km
Desnivell +
85 m
Desnivell –
981 m
Senderisme
Nivell
Moderada
Distància
12,3 km
Desnivell +
114 m
Desnivell –
918 m

Imatges