Tram Tordera – Fogars de la Selva

Descripció del tram

El tram de la ruta de la Tordera entre Tordera i Fogars de la Selva és de 7,3 quilòmetres de longitud, que discorre en bona part pel passeig fluvial de la Tordera i per l’antic camí de Fogars a Tordera, en un passeig de dificultat fàcil. L’itinerari s’inicia davant del pont de Ferro, on trobareu el plafó de la ruta i una primera banderola indicant-vos el recorregut cap a Fogars de la Selva, i finalitza a l’església de Sant Cebrià de Fogars de la Selva. Si bé la part de l’itinerari per l’antic camí de Tordera a Fogars de la Selva, té lloc per via asfaltada, el trànsit rodat és baix, en un entorn tranquil i majoritàriament planer. Recordeu que durant l’itinerari, no us heu de desviar del camí senyalitzat, seguint la senyalització de la ruta, i cal que respecteu sempre les recomanacions de seguretat i de respecte de la natura. Per arribar a l’inici de la ruta, recordeu que l’estació de tren de Tordera està molt propera a la ruta i es troba perfectament senyalitzada des de l’inici del tram fins a la mateixa estació, on també hi ha un plafó de la ruta.

Més informació del tram…

El recorregut de Ruta de la Tourdera entre Tordera i Fogars de la Selva és compartit en tota la seva longitud amb senderistes i usuaris de la bicicleta. En total, es tracta de 7,3 quilòmetres de recorregut aproximadament, amb un desnivell de pujada acumulat de 83 metres, pel que la dificultat general del traçat és baixa. A l’inici de la ruta, davant del Pont de Ferro de Tordera, podeu aprofitar per tenir unes bones vistes del riu i també podeu consultar la informació de la ruta amb el plafó que hi trobareu just al costat. En aquesta zona, a més, disposeu d’aparcament si us heu acostat en cotxe. Tingueu en compte també que els diumenges és dia de mercat a Tordera i es tracta d’un mercat que atrau a una gran quantitat de gent cada setmana, pel que els primer trams del recorregut seran molt concorreguts i la disponibilitat d’aparcament es pot veure limitada.

Per iniciar el recorregut només cal que mireu les banderoles de seguiment i agafeu el sentit cap a Fogars de la Selva. Veureu que heu de transitar pel costat mateix del riu Tordera, en un camí perfectament segregat, que es converteix en el passeig fluvial de la Tordera i que en la direcció nord cap a Fogars s’allarga més d’un quilòmetre. En aquest tram trobareu també algun punt per descansar amb taules i bancs. Quan arribeu a l’antic camí de Tordera a Fogars, haureu de travessar una passera de fusta i enllaçareu amb el camí. En aquest cas, es tracta d’un tram pavimentat i compartit, pel que veureu que la senyalització viària indica periòdicament i de forma clara que es tracta d’un tram compartit amb vehicles, senderistes i ciclistes, alhora que incorpora diferents elements de pacificació del trànsit.

Durant aquest tram de l’itinerari, passareu pel Pla de la Júlia, on trobareu l’Estany de la Júlia, un petit estanyol inclòs a la xarxa PEIN. Ja arribant a Fogars de la Selva, concretament a la urbanització Parc dels Prínceps, trobareu que durant uns 1.000 metres ja no caldrà que passeu per l’asfalt, ja que hi ha un camí paral·lel segregat amb sauló. Des de la urbanització, i mitjançant una banderola de seguiment, trobareu indicacions per desviar-vos fins al Museu de la Pagesia de Fogars (1.400 m.), on podreu observar la recreació d’una típica masia catalana i tota una exposició d’eines del camp.

Si continueu per la ruta de la Tordera pujareu fins al Turó de Can Simó, l’origen dels primers enclavaments de població de Fogars. Aquesta part de l’itinerari, de fet, és la que es troba a major alçada, però una vegada assoliu el punt més alt, en poc més de 700 metres ja arribareu a l’església de Sant Cebrià de Fogars, el final del recorregut i on podreu observar al seu costat el comunidor, un dels pocs que es conserven a Catalunya i que eren edificis adjacents a esglésies en els quals tenien lloc rituals religiosos, amb un fort caire del folklore ancestral, per comunir les calamitats com tempestes, aiguats excessius i plagues. Davant de Sant Cebrià trobareu el plafó de la ruta de la Tordera, que representa el final d’aquest tram.

Detalls del tram

Bicicleta
Nivell
Fàcil
Distància
7,3 km
Desnivell +
83 m
Desnivell –
58 m
Senderisme
Nivell
Fàcil
Distància
7,3 km
Desnivell +
83 m
Desnivell –
58 m

Imatges