Alguns consells de turisme sostenible al Montseny

Com sabeu, un dels grans atractius de la Tourdera és el Reserva de la Biosfera del Montseny, el massís on neix el riu Tordera i la riera d’Arbúcies, que donen nom a la nostra ruta. Aquest espai, de gran rellevància i importància per la biodiversitat que acull (consulteu aquí el post que us vàrem preparar), l’hem de preservar i hem fer compatible el seu gaudi amb la seva conservació. Per això, seguint les recomanacions de la Carta Europea del Turisme Sostenible del Montseny, us facilitem alguns consells per gaudir-lo d’una manera sostenible.

1. Accedeix al parc amb transport públic.
Els caps de setmana i festius podràs utilitzar el bus parc, a través d’un bitllet integrat amb RENFE. En l’actualitat hi trobaràs 5 línies que et permetran endinsar-te en ple cor del Montseny:
• 573 Sant Celoni-Santa Fe
• 576 Santa Maria de Palautordera – Montseny
• 436 Vic -Viladrau
• 484 Vic-Sant Miquel de Balenyà -Collformic
• Línia 572 Sant Celoni – Fontmartina. Transport a demanda (TAD)

Trobareu més informació al web bus parc de la Diputació de Barcelona.

Estació de tren de Santa Maria de Palautordera

2. Descobreix l’entorn natural a peu o en bicicleta.
El Montseny té una àmplia oferta de senders senyalitzats, entre els quals hi ha la “Ruta de la Tordera i riera d’Arbúcies”. Recorda sempre a seguir els senders habilitats i a portar el gos lligat per no pertorbar l’activitat ramadera del Montseny ni alterar els hàbitats naturals. No oblidis d’emportar-te les deixalles que generis. Podeu seguir més recomanacions de civisme al post del bloc que us vàrem preparar fa unes setmanes.

Trobareu més informació d’itineraris senyalitzats del Parc i de consells d’estada al Parc.

Senyalització de la ruta de la Tordera a la Font Bona (Sant Marçal)

3. Allotja’t en equipaments que treballin amb criteris de qualitat i sostenibilitat
Desperta’t en plena natura, en allotjaments que cuiden de la qualitat i de la sostenibilitat, i que et faran sentir com a casa: albergs, cases de colònies, hotels, allotjament rural…, des del propi Parc es faran recomanacions i, sinó, quan escullis el teu allotjament, tingues en compte com tracten la sostenibilitat en el seu dia a dia.

Aquí trobaràs alguns allotjaments de turisme sostenible al Parc, o pots consultar els allotjaments del directori de la nostra web on podràs filtar-los per municipi, tipus d’activitat, etc.

Allotjament de La Casa Nova del Monjo (Arbúcies)

4. Reserva activitats guiades al Parc 
Tal i com ja us vàrem informar fa uns mesos al bloc, al Montseny hi ha diverses empreses de guiatge local ofereixen visites a bonics racons del parc. La seva experiència i professionalitat et permetran conèixer de primera mà la història i els orígens de l’espai, així com descobrir la seva biodiversitat, sempre garantint visites responsables i no invasives.

Des del Parc Natural s’ofereixen visites guiades tots els caps de setmana de l’any i també des de l’Associació d’Empresaris Turístics del Montseny organitzen “Tastets de cultura i natura” molt interessants.

Grup guiat al Parc Natural del Montseny (Font: Xarxa de Parcs de la Diputació de Barcelona – Susanna Ginesta)

5. Planifica sempre la teva visita i informa’t en els punts oficials
Si estàs organitzant una estada al Parc et recomanem que consultis les webs del propi territori, on trobaràs un ampli ventall de propostes turístiques. Una vegada a la zona, visita les oficines de turisme o centre d’informació, els quals et podran donar informació addicional a temps real.

Et poden resultar interessants els següents enllaços: Associació d’Empresaris Turístics del Montseny, Xarxa de Parcs Naturals de Catalunya, Centres i punts d’informació del Parc Natural del Montseny, o les webs de turisme de les comarques de la Selva, Osona o el Vallès.

Punt d’Informació de Santa Maria de Palautordera

6. Tasta i compra producte local
Deixa’t seduir per la gastronomia de l’entorn. Saboreja els seus productes de referència: productes a base de castanya, cervesa artesana, formatges i embotits, mel… En podràs gaudir als restaurants o a través d’empreses artesanes que ofereixen tastets i/o visites guiades a les seves instal·lacions. També els podràs trobar als comerços locals.

Us deixem aquí alguns exemples d’empreses que realitzen visites agroalimentàries.

Productes locals del Montseny (Font: Can Xisquet)

7. Participa de les festes majors locals.
Durant el mes d’agost són diversos els municipis que celebren o han celebrat la seva festa major. Participa dels seus actes i gaudeix de la seva gent: concerts, activitats familiars, caminades… un munt d’activitats per a tots els gustos!

Pots consultar aquí les agendes de diferents entitats amb tota la informació: Parc Natural del Monseny, Associació d’Empresaris Turístics del Montseny, o les agendes de les webs de turisme de les comarques de la Selva, Osona o el Vallès.

Imatge de la Festa Major de Montseny del 2022

Esperem que acabeu de gaudir al màxim de l’estiu i que, si feu la Tourdera, aprofiteu per fer alguna visita al Montseny, on us esperen amb els braços oberts!

Facebook
Twitter
Categories