El Montseny, un espai natural amb una elevada biodiversitat

El Montseny és un espai natural protegit que representa una important font de biodiversitat pel nostre país. En aquest massís,  hi trobareu representats des dels ecosistemes mediterranis de terra baixa fins als ambients subalpins dels cims més alts, passant pels boscos humits de la muntanya mitjana. I si feu la Tourdera en els seus trams pel Montseny, ho veureu fàcilment passant dels alzinars mediterranis a les solanes fins a fagedes de zones més obagues i humides.

Aprofitant que entre el 22 de maig i el 5 de juny es celebra la setmana de la natura, hem pensat que seria interessant parlar de la biodiversitat a casa nostra, destacant el fet i la sort que tenim de trobar-nos en un país tant ric en aquest aspecte, tal i com podeu veure al següent vídeo:

Si us decidiu a fer algun tram de la Tourdera, no deixeu de visitar la pàgina del Parc Natural dedicada a fulletons i guies per identificar espècies, tant de flora com de fauna, on trobareu una “Guia de flora bàsica del Montseny” o de “Flora exòtica invasora”,  o de “Fauna vertebrada bàsica”, “Guia de rapinyaires”, “Guia d’amfibis”, etc.

La biodiversitat dels espais naturals està estretament lligada a les condicions ambientals però també a les activitats humanes que s’hi desenvolupen. Els espais protegits, com el Parc Natural del Montseny, són una peça clau de la conservació d’aquesta biodiversitat, afavorint mesures de gestió i de conservació de les espècies i dels ecosistemes. Al Montseny, per exemple, s’hi fan més de 1.600 espècies diferents de plantes, algunes fins i tot són endemismes del Montseny i les Guilleries, de manera que no es es fan enlloc més del món, com la Viola bubanii, Saxifraga vayredana, etc.

Imatge de Saxifraga vayredana (Foto: Josep Gesti CC BY-SA)

D’altra banda, la fauna invertebrada del Montseny també és molt i molt diversa, encara que també molt desconeguda. Molts d’aquests petits animals ens passen desapercebuts però tenen un paper clau en el funcionament dels ecosistemes. El Montseny acull algunes espècies ben singulars, com el minúscul escarabat subterrani  Parvospeonomus canyellesi (endèmic del massís), o el conegut tritó del Montseny Calotriton arnoldi (també endèmic del Montseny).

Imatge d’un tritó del Montseny. Foto: Fèlix Amat.

Us animem, doncs, a fer algun dels trams de la Tourdera, ja sigui en el seu itinerari principal o en la seva part per la riera d’Arbúcies, per tal de poder gaudir i observar tota la natura i biodiversitat que acull. I recordeu que sempre heu de ser respectuosos amb el medi natural i els ecosistemes, tal i com us varem informar en aquest article de consells de civisme a la natura.  I si voleu més informació sobre el parc, no deixeu de visitar la seva pàgina web.

Facebook
Twitter
Categories