Foto: Tourdera. Borinot i estepa borrera.

La biodiversitat a casa nostra

Gaudir dels espais naturals i de la seva biodiversitat, és un plaer i un benefici per a les persones, tal i com ja us hem comentat en altres articles sobre salut física i mental. Però, ahora, és una responsabilitat per tots nosaltres vetllar per la seva preservació i per no alterar-los. A la Tourdera tenim la sort de trepitjar espais naturals com el Montseny, que acull unes de les fonts de biodersitat més importants del nostre país. Aprofitant que el dia 22 de maig és el dia mundial de la biodiversitat, us hem preparat aquest article!

Si heu fet alguns trams de la Tourdera, us haureu adonat que podeu veure des d’ecosistemes mediterranis de terra baixa fins a ambients subalpins en els cims més alts del Montseny, passant pels boscos humits de la muntanya mitjana.  Des del 22 de maig, dia mundial de la biodiversitat, fins al 5 de juny, es celebra la setmana de la natura, un bon moment per apreciar tota aquesta riquesa natural que ens envolta i que tenim la sort d’acollir a casa nostra. Tant és així que durant aquests dies, trobareu diversos municipis de la Tourdera que organitzen activitats: no deixeu de visitar la nostra agenda, segur que en trobeu algun que us encaixa i que us permetrà conèixer millor la biodiversitat de casa nostra.

En el següent vídeo, us deixem un tastet de la diversitat d’hàbitats naturals que trobareu, per exemple, al Parc Natural del Montseny:

Si tot aquest tema us interessa molt i us decidiu a fer algun tram de la Tourdera, no deixeu de visitar la pàgina del Parc Natural del Montseny dedicada a fulletons i guies per identificar espècies, tant de flora com de fauna, on trobareu una “Guia de flora bàsica del Montseny”, una de “Flora exòtica invasora”,  o també guies de fauna com la “Fauna vertebrada bàsica”, “Guia de rapinyaires”, “Guia d’amfibis”, etc.

Per norma general, la biodiversitat dels espais naturals està estretament lligada a les condicions ambientals però també a les activitats humanes que s’hi desenvolupen. Els espais protegits, com el Parc Natural del Montseny, són una peça clau de la conservació d’aquesta biodiversitat, afavorint mesures de gestió i de conservació de les espècies i dels ecosistemes. Al Montseny, per exemple, s’hi fan més de 1.600 espècies diferents de plantes, algunes fins i tot són endemismes del Montseny i les Guilleries, de manera que no es es fan enlloc més del món, com la Viola bubanii, Saxifraga vayredana, etc.

Imatge de Saxifraga vayredana (Foto: Josep Gesti CC BY-SA)

D’altra banda, la fauna invertebrada del Montseny també és molt i molt diversa, encara que també molt desconeguda. Molts d’aquests petits animals ens passen desapercebuts però tenen un paper clau en el funcionament dels ecosistemes. El Montseny acull algunes espècies ben singulars, com el minúscul escarabat subterrani  Parvospeonomus canyellesi (endèmic del massís), o el conegut tritó del Montseny Calotriton arnoldi (també endèmic del Montseny).

Imatge d’un tritó del Montseny. Foto: Fèlix Amat.

Així doncs, us animeu a fer algun dels trams de la Tourdera? O potser preferiu alguna de les activitats programades a la setmana de la biodiversitat? Recordeu que hi trobareu sortides per conèixer plantes, gimcanes familiars amb la natura com a protagonista, caminades guiades, etc. (veure agenda). Sobretot, recordeu que sempre heu de ser respectuosos amb el medi natural i els ecosistemes, tal i com us varem informar en aquest article de consells de civisme a la natura.

Facebook
Twitter
Categories