El bosc i les llacunes del Molí d’en Puigverd

Com sabeu, de tant en tant ens agrada descobrir-vos punts d’interès de la ruta perquè tingueu una millor experiència mentre la recorreu. Si anteriorment us havíem mostrat punts com el Mercat de Tordera, la Zona humida de les Llobateres o la Desembocadura de la Tordera, avui us hem preparat un petit article sobre el Molí d’en Puigverd, de Palafolls.

El Molí d’en Puigvert és un equipament municipal de l’ajuntament de Palafolls, inclòs a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, que entre d’altres usos, els dies entre setmana acull la Fundació Privada el Molí d’en Puigverd, que vetlla per la inserció laboral i social de persones amb trastorns de salut mental.

Imatge del pas de la Tourdera per davant de l’edifici del Molí d’en Puigverd. Foto: Alberto-g-rovi (Wikimedia Commons)

Però més enllà de l’edifici, al costat mateix del Molí d’en Puigverd  hi ha tota una zona boscosa inundable, vestigi d’una antiga zona humida, a la qual, quan es va rehabilitar el Molí, s’hi van crear dues basses artificials, o gorgs, per recrear les antigues condicions de la zona.  En aquest bosc, que en realitat és una freixeneda inundable, hi podeu trobar diferents espècies a banda del freixe de fulla petita, com oms, salzes o verns, entre d’altres. Si sou aficionats a les plantes, no hi trobareu a faltar tampoc espècies herbàcies, algunes ben evidents com el lliri groc, o altres totalment aquàtiques, com la persicària amfíbia, les llenties d’aigua o els cal·litriques, entre d’altres.

Imatge de la senyalització de la Tourdera, amb el bosc inundable darrera. Foto: Tourdera.

Les dues basses que es varen crear a la zona, que es comuniquen entre elles, s’abasteixen mitjançant l’aigua de la pluja i d’un rec l’aigua del qual prové d’una mina de nova construcció, que només aporta aigua quan la Tordera en porta de manera superficial. Al voltant d’una de les dues basses hi ha un petit itinerari amb bancs i, dins de la freixeneda, s’hi ha construït algunes passeres de fusta per travessar els recs existents. Així que aquest lloc, pot ser un perfecte punt per fer una pausa durant la vostra ruta per la Tourdera, parar-vos a descansar, observar la natura, etc.

Accessos al bosc i la llacuna del Molí d’en Puigverd. Foto: Diputació de Barcelona.

Què us ha semblat aquest punt, creieu que és un bon punt d’interès de la ruta per fer-hi una parada?

Facebook
Twitter
Categories