Tram Fogars de la Selva – Tordera

Descripció del tram

El tram Fogars de la Selva – Tordera és un tram fàcil, de 7,3 quilòmetres de longitud, que discorre en bona part per l’antic camí de Fogars a Tordera. L’itinerari s’inicia a l’església de Sant Cebrià de Fogars, on trobareu el plafó de la ruta i una primera banderola indicant-vos el recorregut cap a Tordera, i finalitza al mateix poble de Tordera. Si bé una part de l’itinerari té lloc per via asfaltada, el trànsit rodat és baix, en un entorn tranquil i majoritàriament planer. Recordeu que durant l’itinerari, no us heu de desviar del camí senyalitzat, seguint la senyalització de la ruta, i cal que respecteu sempre les recomanacions de seguretat i de respecte de la natura. Al final de la ruta, recordeu que podeu accedir a l’estació de tren de Tordera que està molt propera i es troba perfectament senyalitzada des del final del tram fins a la mateixa estació, on també hi ha un plafó de la ruta. Així mateix, a Tordera podeu gaudir dels serveis de la vila, tals com comerços, bars, restaurants, etc.

Més informació del tram…

El tram de ruta de la Tourdera entre Fogars de la Selva i Tordera és compartit en tot el seu recorregut amb senderistes i usuaris de la bicicleta. En total, es tracta d’aproximadament de 7,3 quilòmetres de recorregut, amb un desnivell de pujada acumulat de 64 metres i una dificultat general baixa. L’inici de la ruta té lloc davant mateix de l’església de Sant Cebrià de Fogars, on podreu deixar el cotxe i on trobareu una banderola de seguiment que us indicarà el camí a seguir des d’aquest punt, així com un plafó amb informació de la Tourdera. Cal que us dirigiu per la pista de darrera de l’església, seguint les aigües del riu Tordera.

Durant els primers 700 metres de recorregut, us endinsareu per pista forestal pel bosc mediterrani del Turó de Can Simó, l’origen dels primers enclavaments de població de Fogars. Aquesta part de l’itinerari, de fet, és la que us suposarà salvar un major desnivell, ja que una vegada superat el turó, agafareu ja l’antic camí de Fogars a Tordera, just en paral·lel a la urbanització Parc dels Prínceps. Quan arribeu a aquest punt, i mitjançant una banderola vertical, veureu que us podeu desviar fins al Museu de la Pagesia, que està aproximadament a 1.400 metres i on podreu observar la recreació d’una típica masia catalana i tota una exposició d’eines del camp.

Si continueu l’itinerari pel camí cap a Tordera, durant aproximadament un quilòmetre podreu circular per un voral de sauló al costat de la via pavimentada fins que el camí i la via pavimentada s’acaben ajuntant. Es tracta, tanmateix, d’una via de baix volum de trànsit, que ha estat adequada amb bandes reductores de velocitat i amb senyalització de via compartida entre vehicles, senderistes i ciclistes. Entremig d’aquest camí passareu pel Pla de la Júlia on hi ha l’Estany de la Júlia, una petita zona humida inclosa a la xarxa PEIN.

Al final del camí de Fogars a Tordera, just a la confluència amb la carretera BV-5122, l’itinerari agafa una passera de fusta que connecta ja amb el passeig fluvial de la Tordera. Des d’aquest punt i fins al poble de Tordera, la ruta es troba totalment segregada del trànsit, en un passeig pel costat de la Tordera i on trobareu alguns espais amb taules per descansar. Recordeu que si hi aneu en un diumenge, us trobareu amb el mercat de Tordera, conegut arreu i que atrau una gran quantitat de persones cada setmana. Si voleu disposar d’unes bones vistes sobre la Tordera, podeu aprofitar per pujar al Pont de Ferro, una passera que és un símbol de Tordera i que es troba just al final del recorregut, on trobareu un plafó de la ruta.

Detalls del tram

Bicicleta
Nivell
Fàcil
Distància
7,3 km
Desnivell +
64 m
Desnivell –
88 m
Senderisme
Nivell
Fàcil
Distància
7,3 km
Desnivell +
64 m
Desnivell –
88 m

Imatges