Tram Gaserans – Castell de Montsoriu

Descripció del tram

El tram Gaserans – Castell de Montsoriu és un tram exigent, que comprèn 8km si el feu per les variants exclusives per senderistes, o 10km si el feu pels camins aptes per bicicletes. A aquesta distància, cal sumar el fet que els desnivells acumulats positius són d’uns 600m. Tanmateix, al final del tram us espera una molt bona recompensa: el Castell de Montsoriu, el castell gòtic més gran de Catalunya. Tingueu en compte que hi ha variants exclusives per a senderistes on és prohibit accedir amb la bicicleta.

Tingueu en compte que l’inici del tram és a l’església de Sant Llorenç de Gaserans, on disposeu d’una zona d’aparcament, però no trobareu serveis disponibles com allortjaments, restauració, etc. La ruta comença just davant de l’església, on trobareu el plafó informatiu de la ruta i les primeres indicacions de seguiment. Recordeu que podreu fer la ruta i gaudir d’una bona passejada per un entorn natural i protegit (Parc Natural del Montseny), però sempre sense desviar-vos del camí senyalitzat i respectant en tot moment la flora i la fauna de l’entorn.

Variant bicicletes

El tram per a ciclistes té una longitud superior a la dels senderistes, concretament són 10 km d’itinerari, dels quals es salva un desnivell de pujada acumulats de 610m i un de baixada acumulada de 133m, pel que cal considerar-lo un tram també exigent. Igual com amb la variant senderista, la ruta s’inicia al l’església de Sant Llorenç de Gaserans, pel que si heu vingut amb vehicle l’haureu d’aparcar a l’aparcament que hi trobareu. Tingueu en compte que al voltant no hi ha serveis, pel que caldrà que vingueu ben proveïts per fer la ruta. Des de l’església trobareu les indicacions de la Tourdera que us portaran fins a Montsoriu, primer en una pista forestal asfaltada i, després, en una pista sense asfalt que us conduirà fins al Castell. L’itinerari té lloc per paisatges boscosos, bàsicament suredes, i per pista forestal. És important, com en tot el recorregut, que no us desvieu del camí i feu cas de les recomanacions de seguretat i de respecte a la natura, especialment perquè us trobareu en una àrea amb un elevat perill d’incendi forestal durant l’estiu.

Al final del tram arribareu al Castell de Montsoriu, on trobareu el plafó de la ruta. Aquí acaba el tram, però tingueu en compte que no és una zona urbana amb serveis, pel que heu de planificar bé el retorn o la continuació de la ruta. Per pujar al Castell, ho heu de fer per la pista forestal seguint les indicacions, a la qual trobareu una cadena perquè no accedeixin els cotxes. A dalt, podeu aprofitar per fer una visita (per més informació consulteu la web del castell) o, sobretot, gaudir de les vistes panoràmiques de tot l’entorn. En el cas que no vulgueu pujar al castell i continuar cap a Arbúcies, no caldrà que agafeu la pista que puja fins al castell i, simplement, haureu d’anar seguint les indicacions cap a Arbúcies, que esquiven la pujada al Castell.

Variant senderista

El recorregut del tram de la Tourdera des de Gaserans fins al Castell de Montsoriu és de dificultat exigent: tot i només tenir 8 km d’itinerari, el desnivell acumulat de pujada és de 580m i el de baixada de 103m. L’inici de la ruta és al plafó que trobareu a l’església de Sant Llorenç de Gaserans, on trobareu aparcament si us hi acosteu en cotxe. Tingueu en compte que al voltant no hi ha serveis, pel que caldrà que vingueu ben proveïts per fer la ruta. Des de l’església trobareu les indicacions de la Tourdera que us portaran fins a Montsoriu, primer en una pista forestal asfaltada, després sense asfalt i, el tram final, per un sender per mig del bosc que us conduirà directament al Castell.

La major part d’aquest tram discorre per paisatges boscosos, bàsicament suredes. És important que en tot el recorregut no us desvieu del camí i feu cas de les recomanacions de seguretat i de respecte a la natura, especialment perquè us trobareu en una àrea amb un elevat perill d’incendi forestal durant l’estiu i una part del tram està en el Parc Natural del Montseny.

Quan arribeu al Castell, podeu aprofitar per fer-li una visita (per més informació consulteu la web del castell) i, sobretot, gaudir de les vistes panoràmiques que us ofereix de tot l’entorn. Sobretot tingueu en compte que al Castell no hi ha serveis turístics més enllà de l’edifici de serveis del propi Castell. Però no trobareu ni allotjaments ni restaurants propers, pel que cal que ho tingueu en compte a l’hora de preparar la vostra ruta.

Detalls del tram

Bicicleta
Nivell
Exigent
Distància
10,1 km
Desnivell +
610 m
Desnivell –
133 m
Senderisme
Nivell
Exigent
Distància
7,9 km
Desnivell +
580 m
Desnivell –
103 m

Imatges